Kategorija: Šumadija

Plovidba kroz Đerdapsku klisuru- Kapetan Mišin breg

Subota, Juli 16th, 2017

Čekaju nas prelepi predeli, vodi Keti, vozi Vlada. Autoputem prema Nišu, skretanje za Požarevac.


Golubac. Dunav širok kao more.Vozimo se duž Dunava uz valcer „Na lepom plavom Dunavu”. U Tekiji se ukrcavamo u brod „Aquastar” i vozimo se dva sata do Donjeg Milanovca i nazad.


ĐERDAPSKA KLISURA – je najduža i najveća klisura u Evropi. Nastala je pre mnogo stotina hiljada godina, razdvajanjem planinskog masiva Karpata. U taj rased ulilo se Panonsko more, koje je kasnije nestalo, a kroz 130 km dug kanjon danas teče Dunav.


Plovimo kroz: „Veliki kazan”, čije je korito široko 150–170 m, a strmi, skoro vertikalni odseci dostižu i 300 m. U njemu su brojni vrtlozi čije dubine dostižu i 70 m. Nakon Velikog sledi „Mali Kazan” – sa širinom korita 180 do 300 m. Klisura je usečena u starije i otpornije stene – povezuje Donjemilanovačku sa Oršavskom kotlinom. Korito Dunava je u ovom delu Đerdapske klisure najuže. Sa juga Kazan opasuje planina Miroč, a sa severa Munci Almažujuj.

Videli smo: Trajanovu tablu, koja potiče iz vremena Trajanove ekspedicije protiv Dačana severno od Dunava, 100-103. Nalazi se u Kazanu i može da se vidi samo s vode.


Preko puta Trajanove table, ali sa rumunske strane, nalazi se statua Decibela (Decebal) , koja obeležava pobedu Rimskog carstva nad Dakijom. Statua je visoka 40 m i najviša je skulptura isklesana u steni u Evropi. Bilo je potrebno 10 godina da se napravi, u čemu je učestvovalo 12 alpinista-skulptora 1994-2004. Samo nos je dug 7m!


Vozimo se na Kapetan Mišin breg, u eko-etno kompleks „Kapetan Mišin breg” (nazvan po velikom dobrotvoru Kapetan Miši Anastasijeviću). Tu se nalazi galerija na otvorenom „Čovek, drvo, voda” sa nekoliko stotina eksponata uzetih iz prirode, oblikovanih, sređenih i postavljenih u galeriji.


Za ljubitelje dobrog zalogaja pripremaju se specijaliteti ovog kraja: pohovana kopriva, kozji sir sa mirođijom, jaretina na ražnju… Postavljena je bogata „Vlaška sofra”.


Sa brda se pruža prelep pogled na đerdapsku klisuru. Pogled na Dunav dočarava vam bokokotorski zaliv pa zato nije čudo da se taj deo Dunava naziva „Srpskim morem”.


Žao nam je što se moramo vraćati…

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Provedimo Vaskrs zajedno

Ponedeljak, April 17th, 2017

Tradicionalno drugi dan Vaskrsa izletnici proslave na nekoj lepoj destinaciji u Srbiji. Vodi Keti, vozi Vlada, poneli smo dobro raspoloženje.


Zapadna Srbija, Šumadija, ulazimo u područje Mionice. Posećujemo lepu crkvu u Mionici. Odajemo poštu legendarnom vojvodi Živojinu Mišiću kod njegovog spomenika.Kroz procvalu staru jabuku vidimo rodnu kuću legendarnog vojvode Živojina Mišića u Struganiku. Iz prve je polovine 19. veka i spomenik je kulture od izuzetnog značaja.


Izletnici pred rodnom kućom vojvode Živojina Mišića u Struganiku


Prolazimo predelima fascinantne lepote

Koštunići su šumadijsko selo na obroncima Suvobora. Postoje dve priče kako je selo dobilo ime i niko ne zna da kaže koja je prava, valjda zato što jedna govori o prirodi, druga o ljudima.

Obilazimo crkvu Sv. Petke.

Etno selo Koštunići su se ugnezdili u jednom od najlepših krajeva Srbije, na južnoj padini planine Suvobor, u delu rudničko-takovske nahije, pored puta Čačak-Valjevo i Gornji Milanovac – Požega.


Sporo se vraćamo zbog gužvi na Ibarskoj magistrali.


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Repriza Veselice, Čačak

Ponedeljak, Novembar 14th, 2016

Hladan jesenji dan. Vetar, hladno. Vlada vozi, vodi Keti, repriza Veselice. Vozimo tek puštenim  autoputem Ibarske magistrale.


Pauza u motelu„Livade“Idemo u Preljinu, u crkvu izgrađenu od starih nadgrobnih spomenika koje više niko nije održavao. I ograda je od njih.


Aerodrom kod Preljine, obilazak. Održava ga Aeroklub Čačak.


Preko nabujale  Zapadne Morave ulazimo u  lep grad Čačak.


Narodni muzej Čačak, postavka u dve zgrade, u Gospodar Jevremovom konaku i u Galeriji.


Crkva zadužbina župana Stracimira,  bila je dvaput džamija, tragovi se vide.  Posvećena je sada Vaznesenju Gospodnjem. Lep ikonostas.


Obilazimo hotel Beograd, spomenik kulture, izgrađen 1900, lep, iza kojeg su rimske terme.


Dom kulture sada održava bijenale sa 67 umetnika iz 24 zemlje, „Čiju pesmu pevam“. Ponosi se ogromnim fikusom, širine 38 metara, visine 8 metara, pod zaštitom države.


Stižemo u restoran „Majdan“, dobar ručak uz dobar bend, veselo, dosta igre.

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a