Kategorija: Veselica

Veselica

Subota, Oktobar 28th, 2017
Svaku putnu sezonu “Izletnik” zavr┼íi veselicom. Obilazi se pone┼íto, a onda se ple┼íe, ple┼íe, dok vas noge ne zabole. I peva, dok ne promuknete. Veselicu vodi Keti, a vozi nas Vlada.

Prva stanica je Kumova vodenica kod Valjeva


Sti┼żemo u Valjevo, okru┼żeno planinama, a kroz njega proti─Źu reke┬á Kolubara i Gradac. ÔÇ×Nalazi se u Zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom┬á okrugu, na nepunih 100 kilometara ju┼żno od Beograda. Gradsko jezgro sme┼íteno je u kotlini kroz koju proti─Źe reka Kolubara.┬á Valjevo spada me─Ĺu ve─ça i razvijenija naselja u Srbiji. ÔÇŁ(Wikipedia)


─îeka nas vodi─Ź u Te┼ínjaru i ┼íeta gradom uz detaljna obja┼ínjenja.┬á Te┼ínjar je stara orijentalna ─Źar┼íija sa du─çanima i radionicama, valjevska Skadarlija. Ovde se ─Źesto snimaju filmovi o starim vremenima. U avgustu se prire─Ĺuju kulturne manifestacije Te┼ínjarske ve─Źeri.Prelazimo beli mermerni most preko Kolubare u novu ─Źar┼íiju, koja je ure─Ĺena prema urbanisti─Źkom planu s ulicama pod 90 stepeni. Izlazimo na Trg ┼Żivojina Mi┼íi─ça sa spomenikom Mi┼íi─çu i hotelom ÔÇ×GrandÔÇť, gde svra─çamo na frape od malina i kuvanu rakiju.


U zgradi suda i okolnim ku─çama bila je ─Źuvena valjevska bolnica, najve─ça ratna bolnica u I svetskom ratu, u toku epidemije pegavog tifusa, sa samo 22 lekara. Ona je simbol stradanja i po┼żrtvovanja.


Mesto se─Źe knezova pored Kolubare, sa spomenikom. Ilija Bir─Źanin i Aleksa Nenadovi─ç su prvi knezovi zato─Źeni u Muselinovom konaku pa pogubljeni na obali Kolubare 4.2.1804, ┼íto je bio povod dizanja I srpskog ustanka protiv Turaka.


Narodni muzej Valjevo, jedan od najboljih muzeja u Srbiji. U 9 sala je opisana istorija Valjeva.


Pose─çujemo Muselinov konak (Muselin je titula, ne ime), izgra─Ĺenu u 18.veku, najstariju zgradu u Valjevu,┬á lepu zgradu u kojoj je na prizemlju postavka iz I i II srpskog ustanka,┬á a u podrumu potresna se─çanja na zato─Źeni┼ítvo kne┼żeva Ilije Bir─Źanina i Alekse Nenadovi─ça do pogubljenja. Zgrada je jedini materijalni ostatak povezan sa se─Źom knezova, koja je bila povod za srpsku revoluciju.


Susret s legendarnom pesnikinjom, Desankom Maksimovi─ç.


Kona─Źno odlazimo u restoran ÔÇťJefimijaÔÇŁ usred Te┼ínjara, gde ─çemo uz dobar zalogaj i ┼żivu muziku proslaviti na┼íu tradicionalnu veselicu.


(Slika i pi┼íe prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Repriza Veselice, ─îa─Źak

Ponedeljak, Novembar 14th, 2016

Hladan jesenji dan. Vetar, hladno. Vlada vozi, vodi Keti, repriza Veselice. Vozimo tek puštenim  autoputem Ibarske magistrale.


Pauza u moteluÔÇ×LivadeÔÇťIdemo u Preljinu, u crkvu izgra─Ĺenu od starih nadgrobnih spomenika koje vi┼íe niko nije odr┼żavao. I ograda je od njih.


Aerodrom kod Preljine, obilazak. Odr┼żava ga Aeroklub ─îa─Źak.


Preko nabujale ┬áZapadne Morave ulazimo u ┬álep grad ─îa─Źak.


Narodni muzej ─îa─Źak, postavka u dve zgrade, u Gospodar Jevremovom konaku i u Galeriji.


Crkva zadu┼żbina ┼żupana Stracimira, ┬ábila je dvaput d┼żamija, tragovi se vide. ┬áPosve─çena je sada Vaznesenju Gospodnjem. Lep ikonostas.


Obilazimo hotel Beograd, spomenik kulture, izgra─Ĺen 1900, lep, iza kojeg su rimske terme.


Dom kulture sada odr┼żava bijenale sa 67 umetnika iz 24 zemlje, ÔÇ×─îiju pesmu pevamÔÇť. Ponosi se ogromnim fikusom, ┼íirine 38 metara, visine 8 metara, pod za┼ítitom dr┼żave.


Sti┼żemo u restoran ÔÇ×MajdanÔÇť, dobar ru─Źak uz dobar bend, veselo, dosta igre.

(Slika i pi┼íe prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç)


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Veselica

Subota, Novembar 6th, 2016

Završni izlet sezone, Veselica, vodi Keti. Vladi se bus pokvario, prvi put Nikola vozi spratni autobus.


Novi Sad- nalazi se u Panonskoj niziji sa izvanrednim geografskim polo┼żajem. U 13.veku bio je naselje trgovaca, zanatlija, ribara, la─Ĺara i vojni─Źkih porodica.┬á Razvijao se u vreme izgradnje petrovaradinske tvr─Ĺave 1694 godine. Danas je┬á privredno i kulturno sredi┼íte Vojvodine.


Pauza u Dunavskoj ulici, za kafu i obilazak jako lepog Dunavskog parka.

Gradski muzej- izlo┼żeni su predmeti od praistorije do danas. Muzej poseduje i zbirku stilskog name┼ítaja, ikona, gra─Ĺanskih portreta i strarih instrumenata.Keti i vojvo─Ĺanske no┼ínje


Obele┼żava se 300 godina od doseljavanja Slovaka u Vojvodinu. Gostuje i original prva slika Paje Jovanovi─ça Seoba Srba, ina─Źe se ─Źuva ┬áu Pan─Źeva─Źkom muzeju. ┼Żena s detetom u prvom planu je personifikacija Srbije. Original je odgovarao stvarnosti, ali nije bila politi─Źki pogodna, pa je Paja naslikao i drugu verziju.


Nastavljamo u Kulpin. Poseta dvorcu Dun─Ĺerski u kojem se danas nalazi Muzej poljoprivrede.┬á Vidimo prvi srpski traktor. U ovom dvorcu se danas nalazi i izlo┼żba stilskog name┼ítaja koja je preme┼ítena iz dvorca porodice Dun─Ĺerski u ─îelarevu.


─îelarevo- dvorac Dun─Ĺerski u klasicisti─Źkom stilu, u kome se nekada nalazio stilski name┼ítaj na parketu koji je jedan od najlep┼íih u Vojvodini. ┬áOtkupio ga je 1882. Lazar Dun─Ĺerski, koji je posedovao 75 % zemlje u Vojvodini!


Pivara ─îelarevo,┬á koju je osnovao 1892.godine veleposednik Lazar Dun─Ĺerski na imanju svoje porodice. Danas je u ve─çinskom vlasni┼ítvu nema─Źke kompanije Carslberg.


Veselica- obele┼żavamo zavr┼íetak uspe┼íne godine dru┼żenja, saznanja, otkri─ça, negovanja trajnih vrednosti kulturnog, istorijskog, etnolo┼íkog nasle─Ĺa, uz pesmu, igru i dobar zalogaj u restoranu ÔÇ×┼Żal za mladostÔÇť na Futo┼íkom putu.Dva para slave po 50 godina braka, Savovići i  Pantići.


https://www.youtube.com/watch?v=rONSWvEgO_M

Veselo se vra─çamo nazad, pevaju─çi.

(Slika i pi┼íe prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a