Kategorija: Srpska nova godina

Srpska Nova godina u Panoniji

Petak, Januar 13th, 2017

Iako je petak trinaesti i usred smo ledenog talasa, izletnici kreću na proslavu srpske nove godine po julijanskom kalendaru.


Čeka nas Vojvodina, a sante leda plove Dunavom kod Krčedinske ade


Panonija, uređeno i lepo mesto na severu Bačke, gostoljubivo nas dočekuje, kao i osoblje hotela “Biser”.


Tu ćemo uz veseli bend i odličnu uslugu, uz pesmu i igru dočekati srpsku novu godinu. Dok slavlja ima, slaviti se mora.


A u ponoć se čestita i pije šampanjac!


Tokom noći sneg je napadao, pa škripi pod nogama dok obilazimo Aktiv žena pa prelepi Kaštel, izgrađen 1846.godine

Posle Vršačkih planina i Fruške gore, Panonija ima treću nadmorsku visinu u Vojvodini, sa 128 m. Od sedišta opštine Bačke Topole, kroz koju prolazi međunarodni put E-5 i železnička pruga, udaljena je 12 km. Veoma je blizu važnih međunarodnih puteva, a opet dovoljno daleko da garantujem mir i tišinu. Ovo malo mesto, osim prirodnih bogatstava, ističe se izuzetnim prostornim uređenjem kompleksa, a istorijski podaci govore da je još u 15. veku bilo kultivisano i naseljeno. MZ Panonija je po mnogo čemu jedinstvena i specifična sredina. Spojeni su tu izvanredni prirodni uslovi, rad i velika požrtvovanost žitelja za svoju sredinu, infrastruktura i sadržaji koji stanovnicima i gostima pružaju nesvakidašnji doživljaj. Na jednoj maloj površini, u mestu koje broji svega oko 800 stanovnika, nalaze se: hotel, kongresna sala sa 350 mesta (bioskop), kaštel iz 1846. godine, park sa četinarskom šumom, retkim i zaštićenim biljnim vrstama,  sportski tereni, jezero, dečije igralište, paintball teren i drugi sadržaji. Sa sadržajima koje poseduje, Panonija ima idealne uslove za razvoj: sportsko- rekreativnog, kongresnog, lovnog i ribolovnog, izletničkog turizma, školu u prirodi i druge oblike turizma.

Odmah prekoputa hotela je staro zdanje, Kaštel izgrađen 1846. godine, omiljeno mesto svih posetilaca Panonije. Nekadašnji grofovski letnjikovac zadržao je šarm minulih vremena. Zelena banket sala sa stilskim nameštajem ima kapacitet od 20 sedišta. Velika crvena sala se ističe svojom elegancijom i nesvakidašnjim rešenjima enterijera i može da primi 80 gostiju, dok vojvođansku salu kapaciteta 60 sedišta karakteriše toliko neophodan domaći ambijent. Kaštel raspolaže sa predivnom terasom koja ima kapacitet 48 sedišta. Od nameštaja iz grofovog perioda tu su njegov sto, fotelja i vitrina (ručni rad rađen u orahovom drvetu), dok se u holu nalazi i kaljeva peć i ogledalo, koji predstavljaju izuzetnu istorijsku vrednost. Peć i ogledalo su poklon carice Marije Terezije bajšanskom grofu Zako za izuzetne zasluge u borbi protiv Turaka.
Nagradice za najveselije u grupi dobili su Zorica Bogosavljević i Stevan ŽivkovićSve su  putem reke zaleđene. Dunav pred Petrovaradinom izgleda zastrašujuće pod debelom korom leda


Petrovaradinska tvrđava se nalazi u mestu Petrovaradin na obali Dunava i obroncima Fruške gore. 1692. godine izaslanik cara Leopolda I Habzburškog knez Kroj postavio je kamen temeljac Petrovaradinske tvrđave, na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na uzvisini 40 metara iznad Dunava. Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima s vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrašće vremenom Novi Sad. Izgradnja tvrđave, po projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana, trajala je punih 88 godina, sve do 1780. Izgradnju su vodili austrijski vojni arhitekti. Tvrđava je izgrađena na 112 hektara, na uzvišenju koje dominira okolinom. Bila je neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku i već tada je dobila naziv Gibraltar na Dunavu.
Obilazimo zadivljujuće bogat „Gradski muzej Novog Sada“.


Razgledamo monoksil,  iz 6-8 vek, čamac od jednog komada slavonskog hrasta, dug 13,5 m, nađen u mulju Dunava.


Mladi vodič nas vodi u podzemne vojne galerije. Sagrađeno je 16 km katakombi Petrovaradina, 16 km tunela do 4 nivoa u dubinu od čega obilazimo jedan kilometar niz i uz stepenice i po neravnom podu, slabog osvetljenja, sporo. Fascinantno iskustvo.

U „Galeriji itd“ ispod sata Aleks Bermet (Nenad Ratković Bemet) u nošnji održava degustaciju bermeta i vina.


Nakon osveženja u restoranu “Terasa”, puni lepih utisaka vraćamo se kućama.


Proslava nove godine

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Proslava pravoslavne nove godine u Vrbasu

Petak, Januar 15th, 2016

Do sada smo dočekivali pravoslavnu novu godinu, a ove godine smo odlučili da proslavimo prvi njen dan. Vodi Keti, pun autobus vozi Vlada.

Stižemo u Vrbas, u centru Bačke, 25000 stanovnika, sa 23 nacionalnosti, multikulturalan grad. Gradom protiče reka Jegrička. Ulazi vodič Iva Srdanović i vrlo zanimljivo priča nam o svom gradu.

Kapela Vodice, na lekovitom izvoru.

Šetnja do crkve Vavedenje presvete Bogorodice, građene 1738, sa spomenikom Arseniju Čarnojeviću u porti. Čita se molitva Sv Vasilija velikog za zdravlje.
Ulazimo u etno kompleks, dočekuje nas Pavle, razgledamo Muzej revolucije, Bapinu bazu, bazu „Centar“, koja nije otkrivena za vreme II sv. rata, a  skrivali su se najviši partijski kadrovi.

U kompleksu je i najstarija kuća na području Vojvodine.

Obilazimo evangelističku staru crkvu, u lošem stanju, i ulazimo u reformatorsku, sa orguljama, jedna je pored druge.

Prolazimo staru i poznatu vrbašku gimnaziju

Gradski muzej ima izložbu povodom 111 godina vatrogasnog društva.

Razgledamo prvu kupljenu kolsku pumpu.

Iva nas vodi na „šlajz“, do brane i ustave Velikog Bačkog kanala, zvanog i Francov kanal,  koji je genijalno projektovao Jožef Kiš, mađarski plemić, ali je tokom radova degradiran i nikad nije dobio zaslužene počasti za kanal koji je oživeo Vojvodinu.


Po svojoj želji, sahranjen je blizu tog mesta, s pogledom na kanal, a na grobu je epitaf:

„Ovde leži Jožef Kiš, mađarski plemić.
Da je besmrtan, potvrđuje Francov kanal.
Da je smrtan, ovaj mermer.“

Stižemo u restoran „Tiffany“, lepo uređen s lepom okolinom. Slede veseli sati uz odličnu uslugu, perfektnu hranu i korektan ansambl „Kucurski bećari.


Izletnica Nada je proslavila rođendan, naravno- 33!


Nakon poklona, povratak kućama. Svi su raspoloženi i raspevani


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Doček srpske nove godine

Subota, Januar 13th, 2013

Krenuli smo. Vodi Keti, vozi Vlada.


Posle dva sata vožnje kroz Bačku stigli smo u Selenču, pored Bača. Restoran “Busines club” nema baš domaće ime, ali ima sve ostalo domaće.


Dočekuje nas lepotica u slovačkoj narodnoj nošnji. Mnogo sukanja i čipki!


Keti i Vlada  sa lepoticom


Dobro, treba nešto i da se prezalogaji…toliko da smo svi  bili  siti do sledeće godine


U punom sjaju pristiže tamburaška banda “Boemi”.  Oni već garantuju dobro raspoloženjeHoćemo li da zapevamo?Raspoloženje je u punom jeku,  može i  tambura na uvce


Izletnica  Nada je slavila rođendan. Prelepa torta stiže, valja pogasiti svećice i poželeti želje.


Završićemo vozićem i pesmom “A sad adio” za rastanak, dok se grupa pozdravlja s bendom i obećava da će se vratiti…


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(priča i slika Anka)