Kategorija: Maj, 2010

Uranak u “Kovilovu”

Subota, Maj 8th, 2010

/1. maj  2010./

Do poznatog sportskog centra ─Źlanovi ÔÇ×IzletnikaÔÇť prevezeni prvim srpskim autobusom iz 1939. godine

Prvomajski uranak ─Źlanovi ÔÇ×IzletnikaÔÇť dugo ─çe prepri─Źavati medju sobom. Posetili su svetski opremljen i ure─Ĺen Sportski centar ÔÇ×KovilovoÔÇť i uverili se kako ne┼íto mo┼że savr┼íeno da funkcioni┼íe kada se spoje znanje, novac i ume─çe.

Ljubazni doma─çini potrudili su se da sve bude kao u bajci. U stilu vrhunskih svetskih agencija do─Źekali su goste ve─ç na polazi┼ítu u Beogradu i ÔÇ×sproveliÔÇť ih petnaestak kilometara do odredi┼íta. Tokom ─Źitavog dana bili su na usluzi pokazuju─çi im sve ono ┼íto imaju i upoznaju─çi ih sa svim onim ┼íto ─çe tek izgraditi.

Centralno mesto pripada streli┼ítu na glinene golubove, zvani─Źno progla┼íenim za najopremljenije u svetu.

I sve ostalo je na vrhunskom nivou: sportska hala veli─Źine fudbalskog igrali┼íta za kolektivne sportove, fitnes centar, sauna, bogato opremljen hotel sa bazenom za kupanje i luksuzno ure─Ĺenim restoranom, sobama i ostalim prostorijama.

─îlanovi ÔÇ×IzletnikaÔÇť mogli su da se oku┼íaju u strelja┼ítvu a dozvoljene su ekskluzivne fotografije koje do sada niko nije napravio.

U planu je izgradnja brojnih novih terena za sport i rekreaciju kako bi sportski centar postao još primamljiviji za izletnike i turiste.

Odlazak i povratak┬á bili su posebno u┼żivanje. Izletnici su prevo┼żeni prvim srpskim autobusom iz 1939. godine sli─Źnim onom iz kultnog doma─çeg filma ÔÇ×Ko to tamo pevaÔÇť. ─îitavog puta autobus je bio prava atrakcija. Beogra─Ĺani su se zaustavljali, ─Źudili, u odu┼íevljanju mahali, a ─Źlanovi ÔÇ×IzetnikaÔÇť su im odpozdravljali.

Za prvomajski uranak, i ÔÇ×IzletnikÔÇť i doma─çin Sportski centar ÔÇ×KovilovoÔÇť, zaslu┼żuju ─Źistu desetku.

Prvi srpski autobus

Luksuzno opremljen hotel

Bazen za sve uzraste

Obilazak sportskog centra

Teretana

Strelište prvo u svetu

Obuka pre ga─Ĺanja

┼Żrtava ipak nije bilo

Swarovski kristal u banket sali

Restoran sa umetni─Źkim slikama

Na mestu budu─çe trim staze

Carica Teodora “ugostila” “Izletnik”

Subota, Maj 8th, 2010

/24. i 25. april 2010./

Na jugu Srbije turisti iz Beograda obi┼íli mnoga privredna, kulturna i turisti─Źka mesta

ÔÇ×Cari─Źin gradÔÇť, vizantijsko naselje iz VI veka, bilo je glavno odredi┼íte dvodnevne vikend turisti─Źke ture TO ÔÇ×IzletnikÔÇť. Grad je podigao car Justinijan, poznatiji po izgradnji monumentalnog zdanja ÔÇ×Aja SofijaÔÇť u Istambulu, i podario ga svojoj ┼żeni Teodori, odlu─Źnoj, hrabroj i mudroj osobi koja je ve┼íto upravljala ovim kompleksom. Carica Teodora u istoriji je jo┼í poznata i kao ┼żena za─Źetnik borbe za ┼żenska prava u svetu.

ÔÇ×Cari─Źin gradÔÇť se nalazi u blizini Leskovca, na 8 km od Lebana, i kao ve─çina sli─Źnih lokacija iz toga vremena u Srbiji, tek je simboli─Źno arheolo┼íki obra─Ĺena. Svojom veli─Źinom, lepotom, kamenim zdanjima i mozaicima, pleni pa┼żnju malobronih turista kojih bi svakako bilo vi┼íe da postoji agresivnija turisti─Źka ponuda.

Turisti iz Beograda posetili su ÔÇ×GajtanaruÔÇť , muzej prvih tka─Źkih ma┼íina u Evropi. Iz ove radionice kasnije se u ovom kraju razvila najja─Źa tekstilna industrija u Jugoslaviji po kojoj je Leskovac prozvan ÔÇ×Mali Man─ŹesterÔÇť. Tekstilne i svake druge industrije danas ovde vi┼íe nema.

Na Radan planini izletnici su se uverili u ÔÇ×─Źudo prirodeÔÇť. Sede─çi u autobusu sa uga┼íenim motorom vozili su se nekoliko desetina metara uzbrdo i ─Źudili se vodi koja je drumom tekla uzvodno. Ovaj fenomen omogu─çavaju jo┼í uvek nedovoljno iztra┼żene magnetne sile a sli─Źnih lokacija ima tek nekoliko u svetu. Na┼żalost, na mestu ovog fenomena nema ─Źak ni table koja na to ukazuje tako da je lokaciju mogu─çe prona─çi samo uz pomo─ç lokalnih vodi─Źa.

Zvu─Źi neverovatno ali sa vrha Radan planine ÔÇ×pucaÔÇť pogled ─Źak do Italije. To u┼żivanje je izletnicima ovoga puta bilo uskra─çeno zbog tmurnog vremena koje je pratilo grupu.

Ljubiteljima prirode dugo ─çe ostati u se─çanju obilazak hidrocentrale na reci Vu─Źje. Reka u slapovima pada sa vrha planine, penu┼ía se i hu─Źi, prebacuju─çi se preko stena re─Źnog korita sme┼ítenog na dnu malog kanjona. Najhrabriji ─Źlanovi grupe su se uputili nepristupa─Źnom┬á ┼żivopisnom obalom ka izvoru reke ali nisu stigli daleko po┼íto su nai┼íli na stene koje bi bile poprili─Źan izazov i za iskusne planinare.

Ve─ç po tradiciji, ÔÇ×IzletnikÔÇť je obi┼íao sve zna─Źajnije crkve i manastire u okolini i uverio se u bogatu istorijsku ba┼ítinu srpskog naroda. Pose─çena su i dva muzeja gde su kustosi govorili o istoriji toga kraja.

Iznena─Ĺenje izleta bila je Sijarinska banja. Nalazi se na par kilometara od granice sa Kosovom i do┼żivljava blagi preporod po┼íto je u poslednje vreme u nju ulo┼żeno ne┼íto novca kako bi postala po┼żeljnija za turiste.

U odlasku, prvog dana izleta, grupa je popila kafu u Para─çinu. Jedna od destinacija na izletu bila je i planina Kukavica.

Hotel u kome su turisti bili sme┼íteni ne zaslu┼żuje da mu se pomene ime.

Slika 1. ÔÇô Cari─Źin grad

Slika 2. ÔÇô ┼áetnja kroz pro┼ílost

Slika 3. ÔÇô Kanjon Vu─Źja za u┼żivanje

Slika 4. ÔÇô Najhrabriji su stigli najdalje

Slika 5. – Grupna slika ispred muzeja

Slika 6. ÔÇô Unutra┼ínjost jedne od crkava

Slika 7. ÔÇô Monumentalno crkveno zdanje

Slika 8. -  Opuštanje uz muziku