Kategorija: Juni, 2012

Opet u nepoznato

Subota, Juni 16th, 2012

Zanimljivo, kad Keti zovne, izlet u nepoznato se začas popuni. Vedro i nasmejano društvo gricka ukusne zalogajčiće i pije kafu licemerku dok prelazimo Veliku Moravu.

Sladoled u Svilajncu je nezaobilazan, zar ne?


Niko nije uspeo da pogodi gde idemo, iako je Keti rekla da je mesto na slovo V.  Vojska, rodno selo Stevana Sinđelića. Pored spomenika  velikanu Dragutin nam drži javni čas.


Obišli smo farmu krava, iako nismo u predizbornoj kampanji.


Čeka nas impresivan viseći most, sagrađen 1962, dug 192 m. Nismo verovali, ali automobili prelaze preko njega.


Manastir Tomić nas dočekuje u svojoj crvenoj lepoti. Dejan freskopiše  ”al secco” tehnikom prelepe freske,  kojima će se diviti generacije.


Selo Gložani ima crkvu brvnaru i novu crkvu, obe posvećene letnjem Sv. Nikoli, koji je i slava Izletnika. Otac Velibor nadahnuto reče: „Treba da se menjamo iz korena, a ne da uvek krivca tražimo u drugima!“


Lapovo-Batočina, restoran na granici, ručak u njam ukusnom stilu. Valja nadoknaditi potrošene kalorije.


Etno kuća je zadovoljstvo za obilazak.


Zar se moramo vraćati? Pa dobro, do sledećeg putovanja…

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA
Radmila Katalina – Keti,
Predsednik IZLETNIK-a

(tekst i snimci: Anka)Resavskoj pećini u pohode

Subota, Juni 10th, 2012

Rešili smo da vreli junski dan provedemo u veoma lepom delu Srbije. Prvo smo posetili manastir Manasiju, koji se nekad zvao Resava i bio centar “resavske  škole”. Monumentalno deluje sa svojih 11 kula, sa oštećenim ali još jako lepim freskama koje su nekad zlatom sijale.


Oduševili smo se Parkom minijatura Despotovac, koji je osmislio i napravio Milenko Ilić, pa na praktičan način pokazao kako izgleda kad neko ima toliko smisla za lepo, mnogo upornosti i čelične nerve.


Zove nas Resavska pećina, biser istočne Srbije, slučajno otkrivena 1962, a za javnost otvorena 1972. Temperatura je tokom cele godine 7 do 9 stepeni, pa nakon spoljnih 30 treba obući nešto toplo.  U takozvanoj Koncertnoj dvorani divimo se delima prirode, stubu u obliku orgulja, kipu majke s detetom i drugim neverovatnim oblicima.


Odmorićemo se u selu Strmosten u podnožju planine Beljanice, na samoj reci se okrepiti, pa nastaviti šetnjom do vodopada Lisine, koji će svakome izazvati uzdah oduševljenja!IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Slavica Berić

Novinar -  član predsedništva IZLETNIK-a

(priča i snima Anka)