Kategorija: Juli, 2012

Ledena pećina

Subota, Juli 8th, 2012

Na sajtu http://www.uvac.org.rs/sr/pecine napisan je najbolji uvod u ovu priču. “Pećine na teritoriji Specijalnog rezervata prirode “Uvac”odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, staklastih iglica itd. Rezervat je bogat skaršćenim površinama u kojima su brojni kraški oblici: kraške površi, uvale, vrtače, okapine, pećine i jame. Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do najvećeg do sada poznatog pećinskog sistema u Srbiji, Ušačkog pećinskog sistema. Samo ime ukazuje na složenu strukturu. Pored veličine, ovaj sistem i po drugim karakteristikama predstavlja jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji i svakako predstavlja jedno od temeljnih vrednosti rezervata. Sistem se sastoji od dve pećine i jedne jame čiji su kanali međusobno povezani i imaju ukupnu dužinu od 6185 metara. Najveći deo sistema čini Ušačka pećina. Ima dva ulaza, prvi u selu Gornje Lopiže a drugi u koritu Uvca. Za nijansu kraća je Ledena pećina. Glavni kanal Ledene pećine prostire se praktično paralelno glavnom kanalu Ušačke pećine, na rastojanju od oko sto metara. Najmanji, ali i najinteresantniji deo Ušačkog pećinskog sistema čini jama Bezdana. Ulaz u jamu nalazi se na kraju slepe doline Miletin Do.”

Ledenoj pećini možete prići samo sa Sjeničkog  (Uvačkog) jezera, strmim stepenicama.

Osvetljenje još nije postavljeno, pa nam kapetan Mića osvetljava put lampom, uz pomoć još dvoje izletnika koji nose lampe. Iz potpune tame izranjaju prelepi oblici raznih boja, zavisno od toga koji su se minerali taložili tokom hiljada i hiljada godina.

Trasirane su staze kojima se krećemo, ponegde pentramo, negde spuštamo do dubine od 750 m.

A gde god lampa osvetli kamene oblike, dah stane. Ne zbog temperature od 7-8 stepeni, nego zbog lepote!


Kad iziđemo odavde, svi obećamo: vratićemo se!


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(tekst: Anka, snimci: Ljiljana)

Pod krilima beloglavog supa (Uvac)

Subota, Juli 7th, 2012

Ako krenete u jugozapadnu Srbiju, u Specijalni rezervat prirode “Uvac”, ne možete  ni sanjati kakve ćete lepote videti. Veselo društvo u “Izletniku”, predvođeno Keti i Vladom, kreće u avanturu. Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Zlatibor… konačno silazimo ka Zlatarskom jezeru. Prelepa planinska reka Uvac, čiji meandri su naš Kolorado, zaustavljena je na tri mesta branama i hidroelektranama, šireći se prvo u Sjeničko (Uvačko), pa Zlatarsko pa Radovinjsko jezero. Na Zlatarskom jezeru čeka nas katamaran kapetana Tajsona.


Provešće nas preko jezera nestvarne plavozelene boje, kroz meandre Uvca, sve začinjeno ukusnim ručkom, dobrom muzikom i- naravno- plesom.

Između dva jezera videćemo manastir Mileševa, čija je prelepa freska Beli Anđeo svetski poznata.


Onda nas čeka kapetan Mića na katamaranu, da nas proveze po prekrasnom Sjeničkom (Uvačkom) jezeru, da nas odvede u Ledenu pećinu koja je dostupna samo s jezera,  ali pre svega da nam s mnogo ljubavi priča o beloglavom supu,  koji ovde živi u najvećoj koloniji, oko 600 jedinki. Maskota Srbije na Olimpijskim igrama u Londonu, beloglavi sup je ptica od koje bismo mogli mnogo da naučimo, o njenoj vrednosti u eko sistemu, o doživotnoj vernosti para supova. Uživamo u ponosnom letu supova koji koriste vazdušne termale da graciozno kruže nad zadivljenim posmatračima.


Prelepo je bilo. Vratićemo se ponovo, da uživamo  u rajskim jezerima i ponosnom letu beloglavog supa. Detalje o ovim predelima možete pogledati na sajtu Specijalnog rezervata prirode Uvac,  http://www.uvac.org.rs/ i da im pišete na  office@uvac.org.rs

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(tekst Anka, snimci: Ljilja)