Kategorija: Oktobar, 2012

Dvorci u Banatu

Subota, Oktobar 28th, 2012

Re┼íili smo da dvorce u Banatu vidimo po hladnom i ki┼íovitom danu, koji nije uspeo da nam pokvari raspolo┼żenje. ┬áPrvo sti┼żemo u Vlajkovac┬á da vidimo┬ádvorac Bisingen,┬á sada ruiniran, nekad veoma lep. Dvorac je sagradio 1859. godine grof ─Éer─Ĺ Mo─Źonji. Udajom, 1888. godine, grofica Georgina Mo─Źonji imanje i dvorac donosi u miraz poznatoj austrougarskoj plemi─çkoj porodici Bisingen-Nipenburg. Ovaj ranije prelepi klasicisti─Źki ┬áobjekat sa izrazito lepom i bogatom dekoracijom, naro─Źito u kovanom gvo┼ż─Ĺu, nalazi se┬ánalazi u velikom parku ┬áu kojem su i danas sa─Źuvane neke retke i egzoti─Źne biljne vrste.

Ljubazna Rodika vodi nas u┬áKupinik, blizu rumunske granice, koji ima lepu neobi─Źnu crkvu. ┬áSrda─Źno nas do─Źekuju me┼ítani uz odli─Źne razvla─Źene pite od sira i bundeve i kupinovo vino.


Idemo u Hajdu─Źicu, u┬áKa┼ítel ┬áOlge Dun─Ĺerski. Sagradio ga je Lazar Dun─Ĺerski u klasicisti─Źkom stilu i poklonio ga u miraz svojoj ─çerki Olgi. ┬áSada je┬á renoviran, ┬ájako lep, ┬ás parkom starijim od dvorca. Zamislite kakvi su balovi prire─Ĺivani u ovoj balskoj dvorani!


Nastavljamo u mesto Konak. Dvorac Danijel ┬áizgradio je grof Danijel Ladislav 1884. godine. Dvorac okru┼żuje lep park sa retkim stablima raznih egzoti─Źnih vrsta, koji se prostire na nekoliko hektara. Danas se u dvorcu nalazi osnovna ┼íkola “Vuk Karad┼żi─ç”. Dvorac ┬ái park oko dvorca su dobro o─Źuvani. Zadivljuju ─Źak i sjajno o─Źuvane kerami─Źke podne plo─Źice.Nastavljamo dalje u renovirani kaštel Jagodić, koji već sija starim sjajem.


Konac delo krasi. Na kraju nas ─Źeka najlep┼íi, ┬áusamljen beli dvorac Kapetanovo, koji┬á se nalazi ┬á na putu Zrenjanin -Vr┼íac u blizini mesta Stari Lec. Dok ki┼ía plju┼íti, poku┼íavamo da ga u tmini slikamo.


U povratku gledamo etno postavku┬áu Hajdu─Źici ┬ái ┬áposlu┼żuju ┬ánas odli─Źnim ┬á ┼ítrudlama u udru┼żenju ┼żena ÔÇťOkoÔÇŁ. Bilo je sjajno, vredi ponoviti!


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(pri─Źa i snima ┬áprim.dr Anka Stanoj─Źi─ç)

Felix Romuliana

Subota, Oktobar 21st, 2012

Galerije, ┬áro─Ĺen u blizini Gamzigrada, bio je jedan od 18 rimskih careva ro─Ĺenih na na┼íem tlu, a poslednji ┬ákoji je uzdignut me─Ĺu bogove, ┬ájer je dve godine pre Konstantina uveo hri┼í─çanstvo. ┬áMajci Romuli je ┬ápre 1700 godina podigao palatu dostojnu divljenja, Felix Romuliana (bo┼żanska Romulijana). ┬áSin i majka ┬ápo─Źivaju na svetom brdu Magura, u blizini ulaza u palatu, prekriveni tumulusima.


Pretpostavlja se da je palata izgledala ovako.


Iz vazduha Milinko je  pre dve godine snimio sadašnje stanje.


Ako se uzme u obzir ┬áda je u 11. veku zemljotres poharao Romulijanu, a posle ┬áse odmarala pod zemljom do 20. veka, dok je nije otkrio prof. Dragan Srejovi─ç, mo┼żemo samo da se divimo koliko je toga ostalo sa─Źuvano. ┬áDa se radi o palati, a ne o vojnom log0ru (kako se mislilo) ┬ápotvr─Ĺeno je kad je 1984. na─Ĺen natpis Felix Romuliana. Arheolozi ┬áBora Dimitrijevi─ç i Sa┼ía Marjanovi─ç vode nas po ogromnom kompleksu i obja┼ínjavaju ┼íta se gde nalazilo.


Idemo do ulazne kapije na istoku, odakle po─Źinje carska palata sa dva odbrambena zida, sa osmougaonim kulama na ulazu, neosvojivo u to vreme.


Kao svaki rimski grad, dole je imao kanalizacioni sistem, pa akvadukt iznad i na kraju parno podno grejanje. Levo od ulaza bio je deo dostupan plebsu, javne terme za narod. Narod je mogao da do─Ĺe do Jupiterovog hrama, visokog oko 12 m, ─Źija je osnova sa─Źuvana. Dalje ide┬á ÔÇťmali hramÔÇŁ, paganski hram u slavu nepoznatog boga, ─Źija je Romula verovatno bila sve┼ítenica.


Sledi carska palata sa kolonadama, sa─Źuvana su dva original stuba od ven─Źa─Źkog mermera. Na ulazu je vestibul s podnim mozaikom u odli─Źnom stanju.

U palati su dva bunara, za slu─Źaj opsade, ina─Źe je akvadukt palatu snabdevao vodom. ┬áSlede┬á balneum, privatno kupatilo s podnim grejanjem, i privatne Galerijeve odaje. Atrium ima pokriveni deo sa podnim mozaikom i otvoreni deo prekriven opekom.┬á Tu je i stibadium, dvorana za gozbe za prijatelje, sa ni┼íama, prekriven mozaikom. U prestonoj dvorani bio je mozaik sa scenom iz lova, koja se sada nalazi u zaje─Źarskom muzeju.


Izlazna kapija sada slu┼żi za ulaz, a monumentalna je skoro kao prava ulazna. Dovi─Ĺenja, Felix Romuliana, do─çi ─çemo ponovo!IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(pri─Źa i snima: Anka)

Zaje─Źar

Subota, Oktobar 21st, 2012

Ulazimo u Zaje─Źar, lep i ure─Ĺen grad. Pose─çujemo najbolje grn─Źare u Srbiji, Velimira i Tomislava ─Éor─Ĺevi─ça. Gledamo kako se prave grn─Źarske majstorije.


Malo dalje je lepa spomen kosturnica od belog mermera palim borcima u NO ratu i izginulim Rusima.


U centru Zaje─Źara svra─çamo ┬ána┬ásalep, turski napitak sli─Źan bozi i sutlija┼íu.

Preko puta je prelepi, najbolji muzej Srbije u 2012, Narodni muzej Zaje─Źar.

Muzej nam otvara ┬á┼íarmantni direktor, arheolog Bora Dimitrijevi─ç, uz ─Źije pri─Źe pro┼ílost postaje bajka. Najvi┼íe predmeta je iz Felix Romulijane. Na ovim prostorima ro─Ĺeno je izme─Ĺu 2. i 4.veka n.e. 18 rimskih careva, najpoznatiji su Konstantin (Ni┼í) i Galerije (Gamzigrad) koji su ukinuli vi┼żebo┼ża─Źke religije i priznali hri┼í─çanstvo, ┬áGalerije ┬ádve godine pre Konstantina. Tu je veliki plan Felix Romulijane (bo┼żanske Romulijane), carske palate koju je rimski car Galerije podigao svojoj majci Romuli.


Na ulazu je divni zelenkasti podni mozaik, donet iz Romulijane,  a predstavlja lavirint na Kritu.


Pored njega je skulptura uspavane Arijadne, koja je u lavirintu pomogla Tezeju da pobedi Minotaura.


Mozaik lova, jedini vraćen iz Titove zbirke, sada na listi svetske kulturne baštine.

Svetski najlep┼íi figuralni mozaik prikazuje boga Dionisa. ┬áPre┼żiveo je 17 vekova!


Idemo u Radul Begov konak, ┬áprelepu zgrada iz turskih vremena, sa ─Źardakom.┬á Probamo odli─Źne dimljene sireve. ┬áGore je enterijerska etno postavka starog Zaje─Źara. Ovaj grad ima ┼íta da poka┼że posetiocima!


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(pri─Źa i snima Anka)