Kategorija: Septembar, 2014

Nepoznato u Bačkoj

Subota, Septembar 20th, 2014

Već i vrapci znaju da su izleti u nepoznato ono najslađe u “Izletniku”.  Niko od putnika, osim Keti i vozača Vlade, ne zna kamo se ide.  A ipak, svi to vole, sigurni su u one koji ih vode i samo čekaju da vide kakve će novosti Keti naći u našoj zemlji.

Prelazimo Dunav, most kod Beške.

Most preko Dunava

Prolazimo Novi Sad.

Idemo dalje

Stižemo u najveće selo bačke, Sivac, dug 6, širok 4 km. Stari Sivac se pominje još u 13.veku, 1260. Bio je dugo bogato najveće bačko selo. Novi Sivac su podigli Švabe u 18.veku. Dva naselja imaju posebne centre, ali su bez granica nadovezana jedno na drugo. Stajemo u kafiću „Enny“. Tu je Anka, članica Izletnika, doživela divno iznenađenje,  jer ju je dočekala novopronađena familija, a ona nije ni znala da  putuje u Sivac!

Suvajdžići na okupu, Keti i Savo

Preuzima nas istoričar Zoran Peruničić, predsednik turističke organizacije Vladimir, a TV snimatelj snima celo vreme. Sivac ima 7520 stanovnika. Idemo u Mali Stapar, sada jako retko naselje, najmanje selo Bačke. Ovde se nekad gajio pirinač i izvozio! Tu se nalazi srce hidrosistema koji povezuje Dunav i Tisu, Velikog Bačkog kanala. Kiš je svojevremeno došao na ideju da spoji Dunav i Tisu i započeo gradnju kanala, koji je građen samo 7 godina i otvoren 1.5.1802.godine.

Zoran Peruničić i izletnici

Pregledamo prevodnicu čistog kanala po kojem plivaju lokvanji i žive vidre i rakovi! Prevodnica reguliše nivo vode između Dunava i Tise.

Prevodnica na Velikom bačkom kanalu

Duž kanala su posađeni jablanovi kao orijentir u ravnici.

Jablanovi pored Velikog bačkog kanala

Šetamo duž kanala dugo, do spomenika Panoniji,  lepog spomenika od mađarskog peščara. Podignut je 1872. godine namestu spajanja velikog i malog bačkog kanala.

Spomenik Panoniji

Obilazimo jedini mlin na mirnim vodama u Evropi, podignut 1848. U prednjem delu prizemlja je bilo skladište žita, pa je elevatorom podizano na 3.sprat, do mlinova, i gotovo brašno je izlazilo u prizemlju. Mleo je vrlo kvalitetno brašno.

Mlin

U mlinu

U  centru starog Sivca nalazi se velelepni Hram prenosa moštiju Sv. Nikole, barokna građevina s elementima neoklasicizma. U vreme Austrougarske monarhije, crkve su ovde rađene u stilu baroka.

Hram prenosa moštiju Sv. Nikole, Sivac

Prelepi barokni ikonostas radio je Pavel Đurković, zvan „srpski Rembrandt“. Održavamo pomen preminulim izletnicima za 40 godina postojanja Izletnika.

Pomen preminulim izletnicima

Idemo u Crvenku, na Telečkoj visoravni, gledamo stare vinske podrume,  344 ih ima, Milan Tatalović govori o zaštiti etno prostora.

Stari vinski podrumi u Crvenki

Reč dve o Crvenki

Idemo u Ruski Krstur, restoran „Crvena ruža“. Pozdravlja nas Ivana  ispred turističke organizacije Ruski Krstur.  U selu žive Rusini. Ovde su se doselili 1751. godine, nemaju svoju matičnu državu, grkokatoličke su vere (katolici sa vizantijskim obeležjima). Pozdravlja nas izvorna ženska pevačka grupa.

Ženska pevačka grupa i Keti

Sjajan ručak nas je okrepio.

Biber meso, šta je to?

U osnovnoj školi,  koja izgleda  kao dvorac, nalazi se etnografska zbirka.

Osnovna škola u Ruskom Krsturu

Etno zbirka, Ruski Krstur

Poseta katedrali Sv. Nikole, sa velelepnim vizantijskim ikonostasom. Šarmantan sveštenik nam pojašnjava mnoge pojmove.

Katedrala u Ruskom Krsturu

U svetištu Vodica snima se intervju sa učesnicima.

Intervju za TV

Svi imaju sjajne utiske sa izleta.


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(priča i snima prim.dr Anka Stanojčić)