Kategorija: Novembar, 2015

Svinjokolj u Kovilju

Ponedeljak, Novembar 9th, 2015

Ujesen rado idemo na svinjokolje, da nabavimo domaće proizvode i vidimo nove predele. Vodi Keti, vozi Goran. Časti se dobra rakija.

Stižemo u Kovilj. Ulazimo u etno kuću Santa Maria, Udruženje za razvoj kulture i turizma Kovilj.

Čeka nas doručak, hleb namazan mašću s alevom paprikom i čvarci. Uz to će nam Dejan pričati o istoriji Kovilja i znamenitih ljudi koji su ovde živeli i  stvarali.

Dok se ručak  mesni delikatesi spremaju, mi ćemo do manastira Kovilj. Simbol Kovilja su rode, mnogo je gnezda na stubovima i banderama.
Raskošno se zaigrala jesen


Manastir Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila je po predanju osnovao Sv. Sava u 13.veku. To je najbrojnija monaška zajednica nakon Velikih Dečana, bogato manastirsko imanje koje seže do Koviljskog rita.


Koviljsko-Petrovaradinski rit predstavlja kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema na plavnom području srednjeg toka Dunava. Nalazi se u jugoistočnoj Bačkoj i delimično u Sremu na aluvijalnoj ravni i delimično lesnoj terasi leve (1.231-1.250 km toka) i desne (1.245-1.251 km) obale Dunava, pored naselja Kovilj i Petrovaradin. Mi smo rado posetili Kovijski rit, carstvo labudova.Vozimo se u Gornji Kovilj, pored crkve druga kuća je rodna kuća Laze Kostića, pravnika i književnika, autora antologijske pesme “Santa Maria della Salute”, posvećene mladoj Lenki Dunđerski.


Čekaju nas na ručku. Svinjokoljski paprikaš, dobre kobasice, salčići.


Podrazumeva se muzika, pesma i igra. Pa ovo je “Izletnik”!


Nabavićemo šta kome treba, meso, kobasice, dimljeno meso,  sveže otopljene čvarke, mast.I na kraju još na kolač u Inđiji, pa polako kući.


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a