Kategorija: Mart, 2016

Muzej hleba, muzej vazduhoplovstva i Popinci

Subota, Mart 26th, 2016

Krećemo na opušteni izlet, vozi Vlada, vodi Keti


Idemo na aerodrom Nikola Tesla, gde je ÔÇ×Muzej vazduhoplovstvaÔÇť.


Prvo nam pu┼ítaju film o obaranju nevidljivog F 16 2.5.1999. u selu Naku─Źani,pa nas ┬áelokventni aviomehani─Źar vodi po muzejuReplika aviona sa nekim originalnim delovima pionira na┼íe avijacije Suboti─Źanina Ivana Sari─ça, koji je takvim avionom sopstvene konstrukcije i izrade izveo prvi let na ovim prostorima krajem juna 1910. godine.


Beograd je prvi i poslednji grad bombardovan u 20.veku!


Orao, najbolji borbeni avion koji smo napravili.


Idemo u opštinu Pećinci, u Donjem Sremu, u muzej hleba. Slikar Slobodan Jeremić-Jeremija je dugo slikao na terenu i skupljao 2000 predmeta vezanih uz obradu zemlje, pravljenje hleba i razne vrste obrednih hlebova, pa sam izgradio muzej po svome, autorsko delo, uz podršku supruge Biljane. Muzej je hlebna ulica od zemlje hleba do neba.


Ceo ┼żivot se odvija izme─Ĺu dva hleba, onog za novoro─Ĺen─Źe i onog za umrlog

Putujemo procvalom ulicom u Pe─çincima do kafane ─ćirkovi─ç u ┼áimanovcima.Slu┼że se specijaliteti od divlja─Źi, supa, jelenske kobasice i srne─çi gula┼í sa kukuruznom knedlom


Nastavljamo u Popince, u vinariju Stamenkovi─çSlobodan je doneo tortu da po─Źasti dame povodom osmog marta. Probamo dobra vina i slavimo Stevin ro─Ĺendan.A sad adio, i znamo gde, i znamo kad :)(Slika i pi┼íe prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Rakovica, Avala

Subota, Mart 19th, 2016

Todorova subota, U 9h sa Slavije vozi Vlada, vodi Keti.


Svra─çamo u spomen park Jajinci. Streli┼íte u Jajincima je bilo najve─çe mesto egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u drugom svetskom ratu. Na ovom strati┼ítu je, prema zvani─Źnim, iako najverovatnije nepreciznim podacima, u periodu od jeseni 1941. do jeseni 1943. godine ubijeno i sahranjeno 80.000 mu┼íkaraca, ┼żena i dece. Glavne ┼żrtve masovnih pogubljena su bili Srbi antifa┼íisti, Jevreji i Romi. U Jajincima su redovno dovo─Ĺeni i streljani logora┼íi iz Banji─Źkog logora. Minut ─çutanja.


Selo Rakovica (nazvana po potoku s mnogo rakova), muzej opan─Źarstva. Pijemo pe─Źenu kafu. Prvi muzej ovog tipa na teritoriji prestonice na edukativan i zanimljiv na─Źin promovi┼íe proizvodnju opanaka, ali i druge stare zanate poput pripreme kafe na tradicionalan na─Źin ili kako da pravimo ajvar ili slatko. Zbirka sadr┼żi 70 pari opanaka iz raznih krajeva Srbije, od kojih su neki stari i 150 godina.


Manastir Rakovica, gde su u porti sahranjeni patrijarsi Dimitrije i Pavle.


Idemo na Avalu, gde je bio stari grad ┼Żrnov, koji je kralj Aleksandar dao sru┼íiti da se napravi spomenik neznanom junaku.


Ru─Źamo u hotelu ÔÇ×Avala”


Idemo na Avalski toranj, sru┼íen u bombardovanju 1999, pa ponovo izgra─Ĺen 2007-2009. U dva lifta se penjemo i pravimo krug po vidikovcu.


Vide se Beli potok i Konjarnik.


i spomenik neznanom junaku i hotel “Avala” na drugoj strani


Kafu pijemo ispod Avale u hotelu Su─Źevi─ç, sa vinarijom i proizvodnjom suvih mesa


Jedva ─Źekamo slede─çi izlet!

(Slika i pi┼íe prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Saborovanje Izletnika 2016

Petak, Mart 18th, 2016
Svako godi┼ínje Saborovanje Izletnika prilika je da se izletnici okupe, popri─Źaju o ranije vi─Ĺenom i raduju se onome ┼íto ─çe tek videti. To je i prilika da se pohvale oni koji su doprineli radu Izletnika.
Saborovanje treba i pripremiti, ┼íto nije jednostavno. ┼Żeljko Petrovi─ç u punom poslu..


Okupljamo se, sti┼że i lepa Zoka, novi nadzorni organ.


Radno predsedništvo je zauzelo mesta. Radmila Katalina-Keti, Slavica Berić i Zorica Borović budno prate.
Keti i ─Źlanovi predsedni┼ítva podnose izve┼ítaje.Svi pa┼żljivo prate


Ispra─ça se nadzorni odbor iz prethodnog perioda, uz cve─çe za Keti od Dragice Panti─çDa ka┼żemo jo┼í neku o na─Źinu razmi┼íljanja izletnika i o sajtu, koji radi prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç…


Sledi beogradski vremeplov


pa malo pesme i šale u izvedbi legendarnog Jove Radovanovića


uz poziv da nam se pridru┼żi


Novi program je tu, pa┼żljivo ─çemo ga prou─Źiti, pa kre─çemo na putovanja!


(Slika i pi┼íe prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç, u slikanju poma┼że ┬ánovinar “Politike” Slavica Beri─ç)