Kategorija: Avgust, 2017

Fotosafari po Pešteru, srpskom Sibiru

Subota, Avgust 19th, 2017

Opet smo na putu, prema srpskom Sibiru. Vodi Keti, vozi Vlada.


Odmor je u Ivanjici


Sjenica, na visini 1005 m, ┬áje centar Pe┼íterske visoravni u kome su srednjovekovni karavani, na putu iz Dubrovnika u Carigrad, odmarali konje i hranili ih senom. Nekada je ona, zbog snegova i velikih smetova, dobar deo godine bila odse─Źena od sveta. Kroz grad i u njegovoj neposrednoj blizini proti─Źu ─Źetiri reke: Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica, od kojih se formira Sjeni─Źko jezero.


Na┼íi doma─çini Adnan Sinanovi─ç ┬ái hotel “Borovi”do─Źekuje nas sa sjeni─Źkim specijalitetima.


Srpska pravoslavna crkva ÔÇô posve─çena Sv. Petru i Pavlu iz 19. veka


Pe┼íterska visoravan se nalazi iza sedam planina (Golija, Javor, Zlatar, Jadovnik, Ozren, Giljeva i ┼Żilindar). Ovo je najve─ça visoravan na Balkanskom poluostrvu. Sa nadmorskom visinom od 1.150 m i povr┼íinom od 63 km2 ona predstavlja jedinstvenu o─Źaravaju─çu, ni sa ─Źim uporedivu prirodnu oazu u srcu Evrope. Zbog visokih snegova i niskih temperatura Pe┼íter je poznat i kao srpski Sibir, a zbog nadmorske visine i velikog broja kulturnih i istorijskih spomenika, u nekim studijama su ga prozvali i srpski Tibet. Ovde je 26.1.2016. g. izmereno -38,5 stepeni ispod nule, najni┼żi nivo od kad se meri temperatura u Srbiji.Na foto-safari po Pe┼íteru vodi nas stari prijatelj Adnan Sinanovi─ç. 3180 ha Pe┼ítera je 2015. g. progla┼íeno za specijalni rezervat prirode ÔÇô Pe┼ítersko polje.


Izletnici na Pešteru

Intervju na terenu

Susret s bajkerima kod vodenice


Sad ─çemo posetiti farmu “Cari─Źina” u Cari─Źini, sastavni deo hotela, izvor zdrave hrane u hotelu “Borovi”. Ru─Źamo ┬ásjeni─Źke specijalitete u prirodi.Jako se radujemo odlasku na vidikovac Molitva terenskim vozilima.┬áÔÇ×MolitvaÔÇŁ ÔÇô gnezdo ljubavi beloglavog supa ┬ána imanju Bajre Muhovi─ça ┬áje vidikovac sa najlep┼íim pogledom na meandre Uvca, na 1247 m. Porodica Muhovi─ç ┼żivi od sto─Źarstva i godinama od ove surove prirode otima sve ┼íto se oteti mo┼że. ┼Żivot u zabiti, o┼ítre, duge i ledene zime darovale su ovim gor┼ítacima posebnu mudrost koja se sti─Źe u osami, u odricanju i radu, a Bajru i njegovoj supruzi Nafiji i dru┼żenje sa prvim kom┼íijama beloglavim supovima.
Sjeni─Źko jezero ÔÇô plovidba katamaranom po jezeru u trajanju od tri sata. Poseta Ledenoj pe─çini. Ru─Źak na katamaranu, specijaliteti sa Zlatara.

Uz neizostavni kup na Zlatiboru obe─çavamo: Do─çi ─çemo mi opet!(Slika i pi┼íe prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç, poma┼że Adnan Sinanovi─ç)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a