Kategorija: Septembar, 2017

Nepoznato o Vrnja─Źkoj banji

Četvrtak, Septembar 28th, 2017

Jako je teško smisliti još neku destinaciju na kojoj nismo bili. Ali Keti ne bi bila ko jeste, kad ne bi i u poznatim destinacijama pronašla nepoznato.

Sti┼żemo u Vrnja─Źku banju na severnim obroncima planine Go─Ź. To je vazdu┼ína oaza sa mineralnim izvorima. Njeni izvori bili su poznati jo┼í starim Rimljanima. Istorija kori┼í─çenja vrnja─Źkih mineralnih voda se┼że u duboku pro┼ílost, o ─Źemu svedo─Źi prona─Ĺeni rimski izvor prilikom kapta┼że vrnja─Źke tople mineralne vode 1924. godine i mno┼ítvo nov─Źi─ça sa likovima rimskih imperatora.


Jedna od velikih prednosti i lepota Vrnja─Źke Banje je svakako u tome ┼íto ona poseduje oko 60 ha povr┼íine bez saobra─çaja. U njoj je mogu─çe iskusiti mir i u┼żivati u prirodnom ambijentu, prostranim zelenim povr┼íinama, obroncima Go─Źa prekrivenim stoletnim stablima i svakako vrnja─Źkom parku koji dominira banjom i za koga se nadaleko zna. Franc Vinter, tada zadu┼żen za mnoge projekte u Vrnja─Źkoj Banji, dao je svoj doprinos i vrnja─Źkom parku, kada je 1893. godine napravio nacrte novog parka. U saradnji sa ba┼ítovanom Johanom Janu─Źekom, on je sagradio prvi staklenik u banji ─Źija je svrha bila uzgajanje sadnica potrebnih za ure─Ĺenje banjskog parka. Vremenom vrnja─Źki park je nadogra─Ĺivan, u njemu se prepli─çu engleski i francuski stil, a nedavno je dobio i nov kutak za odmor, finansiran od strane japanske vlade ÔÇô japanski vrt.

U osvit Prvog svetskog rata zavoleli su se u─Źiteljica Nada i srpski oficir Relja i jedno drugom obe─çali. Ali, do┼íao je rat. Relja odlazi u Gr─Źku na rati┼íte. Zbog prelepe Grkinje u koju se zaljubljuje┬á raskida zaruke sa Nadom. O njegovoj daljoj sudbini legenda ne kazuje ni┼íta, ali zato Nadinu sudbinu zna svaki Banj─Źanin. Zbog prevelike tuge ona svakim danom kopni i naposletku umire, mlada i nesre─çna. Devojke potre┼íene Nadinom sudbinom, u ┼żelji da sa─Źuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragana i vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajali┼íte Nade i Relje a klju─Źeve simboli─Źno bacaju u reku. Do┼íli su novi ratovi i nova stradanja. Pri─Źa je bila zaboravljena a obi─Źaj devojaka da ÔÇ×vezuju” svoju ljubav se izobi─Źajio. Sve dok Desanka Maksimovic, po pri─Źanju starih me┼ítana, u jednoj od mnogih poseta Vrnja─Źkoj Banji nije saznala za ovu tragi─Źnu pri─Źu i inspirisana njome napisala jednu od svojih najlep┼íih ljubavnih pesama: Molitva za ljubav. Iako smo skloni zaboravu ova pri─Źa ipak nije zaboravljena; Da bi produ┼żili njen ┼żivot mladi parovi su nastavili tradiciju ÔÇ×vezivanja” svoje ljubavi, a most nazvali Most ljubavi.


Vrnja─Źka Banja se mo┼że pohvaliti da u njoj skoro dva veka traje organizovani turizam. Sme┼ítaj u Vrnja─Źkoj Banji se deli na hotelski sme┼ítaj, privatni sme┼ítaj apartmanskog tipa, vile i ku─çe za izdavanje, kao i specijalizovani centar za le─Źenje “Merkur”. Dosad nije bilo organizovanih tura obilaska starih banjskih vila, a sada je Keti to zatra┼żila i vodi─Ź Natalija vodi nas u obilazak sa inspirativnom pri─Źom o vilama┬á iz perioda baroka, neoklasicizma, moderne i narodnog graditeljstva. Od preko 200 vila obi┼íli smo 22.┬á Izabra─çemo neke od njih.


Vila Savka sa lepim stepeništem, sazidala su je braća Popović. Danas je aktivan ugostiteljski objekat

Vila Minjon, ranije vila Luvr, posve preure─Ĺena, u dva objekta. Obilazimo luksuzne apartmane.


Vila Njujork ÔÇô gradile su je sestre Ma─Ĺarice Tin─Źike uz pomo─ç brata u Americi,┬á pa se zato tako zove


Vila Gavrić- sagradio  je dr Đuro Gavrić, ratni predsednik banje, koji je tada uveo i svoj novac za plaćanje banjskih usluga. Ima bogatu plastiku oko prozora i vrata.

Ukleta vila, Vila ─ćiri─ç nekad je bila vila ─Éor─Ĺevi─ç i pripadala tada najbogatijoj porodici u Srbiji.┬á Vila je poznata kao najve─ça misterija Banje. Re─Ź je o divnoj gra─Ĺevini, pastelno┼żute nijanse, iz 30-tih godina pro┼ílog veka, u stilu moderne. Sme┼ítena je jako blizu samog centra Banje ali kako me┼ítani tvrde u njoj ve─ç godinama niko ne ┼żivi. Istorijske ─Źinjenice ka┼żu da su u ovoj vili tokom Drugog svetskog rata mu─Źeni i ubijani Jevreji, a da se nakon rata, kada je u njoj bila sme┼ítena Ozna, na isti na─Źin postupalo sa protivnicima komunizima. Godinama kasnije, kada je Vila pretvorena u vrti─ç, oni koji su u njoj radili svedo─Źili su o ─Źudnim zvucima, mirisu krvi, lju┼ítenju farbe sa zidova i nizu drugih neobja┼ínjivih aktivnosti. Kada je ku─ça kona─Źno pre┼íla u privatno vlasni┼ítvo nijedan od vlasnika nije uspeo da se u njoj zadr┼żi du┼że od dve godine. Danas, vila je ogra─Ĺena bodljikavom ┼żicom, roletne na svim prozorima su uvek spu┼ítene ali je travnjak uredno pot┼íi┼ían i u dvori┼ítu se mogu videti dva rasna i negovana psa.

Vila Kopaonik naziva se i Titova vila, iako nema dokaza da je Tito ikada tu boravio. Sazidala je bogata porodica Teokarovi─ç, kao vilu prve kategorije.


Vila Rivijera porodice Pop─Źi─ç, s ogradom od kovanog gvo┼ż─Ĺa.

Vila Sne┼żnik, jedna od najstarijih banjskih vila, se nalazi na samoj promenadi u mirnijem delu, u parku pored Vrnja─Źke reke i mineralnih izvora Jezera i Sne┼żnika. Sazidala je Milka Vuleti─ç. Tu je rado odsedala Desanka Maksimovi─ç.


Vila An─Ĺelija je na 50 m od izvora Jezero, podignuta 1909. Prizemna gradnja s bogatom drvenom dekoracijom.

Hotel Promenada je nekad bila Vila Turkulovi─ç je posle bila Partizanka pa sada Promenada. Lepa velika vila.┬á Desant na Drvar ili operacija “Konji─çev skok”, smi┼íljen je u Vrnja─Źkoj Banji u tada┼ínjoj vili “Turkulovi─ç”, ─Źija je vlasnica bila Miroslava Turkulovi─ç. U vili se na podu nalazi mozaik “Konji─çev skok”, koji predstavlja vilinog konjica u vodi kao simbol Vrnja─Źke Banje. Nema─Źka komanda je 17. maja 1944. godine, nedelju dana pre Desanta na Drvar, operaciju nazvala “Konji─çev skok”, upravo po mozaiku koji se nalazio u vili u kojoj je lov na partizanskog komandanta Josipa Broza Tita osmi┼íljen.

Nastavljamo u vinariju Grabak. U otvorenom paviljonu probamo belo bino Bela paunica, sovinjon, roze i crni kaberne Siva vrana.
Ru─Źamo lepo predjelo, teletinu i janjetinu ispod sa─Źa. Obilazimo kompleks, ima vinograd, vinariju, terene za tenis, bazene, igrali┼íta.

Obilazimo porodi─Źni rasadnik Manojlovi─ç u selu Stopanja, sa mnogo kalemljenih biljaka, mediteranskim rastinjem, ─Źetinarima, bonsai vrstama

A sad adio, i ko zna gde i ko zna kad… Ispravka: znamo gde i kad.


(Slika i pi┼íe prim. dr Anka Stanoj─Źi─ç)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a