Kategorija: Oktobar, 2017

Veselica

Subota, Oktobar 28th, 2017
Svaku putnu sezonu “Izletnik” završi veselicom. Obilazi se ponešto, a onda se pleše, pleše, dok vas noge ne zabole. I peva, dok ne promuknete. Veselicu vodi Keti, a vozi nas Vlada.

Prva stanica je Kumova vodenica kod Valjeva


Stižemo u Valjevo, okruženo planinama, a kroz njega protiču reke  Kolubara i Gradac. „Nalazi se u Zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom  okrugu, na nepunih 100 kilometara južno od Beograda. Gradsko jezgro smešteno je u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara.  Valjevo spada među veća i razvijenija naselja u Srbiji. ”(Wikipedia)


Čeka nas vodič u Tešnjaru i šeta gradom uz detaljna objašnjenja.  Tešnjar je stara orijentalna čaršija sa dućanima i radionicama, valjevska Skadarlija. Ovde se često snimaju filmovi o starim vremenima. U avgustu se priređuju kulturne manifestacije Tešnjarske večeri.Prelazimo beli mermerni most preko Kolubare u novu čaršiju, koja je uređena prema urbanističkom planu s ulicama pod 90 stepeni. Izlazimo na Trg Živojina Mišića sa spomenikom Mišiću i hotelom „Grand“, gde svraćamo na frape od malina i kuvanu rakiju.


U zgradi suda i okolnim kućama bila je čuvena valjevska bolnica, najveća ratna bolnica u I svetskom ratu, u toku epidemije pegavog tifusa, sa samo 22 lekara. Ona je simbol stradanja i požrtvovanja.


Mesto seče knezova pored Kolubare, sa spomenikom. Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović su prvi knezovi zatočeni u Muselinovom konaku pa pogubljeni na obali Kolubare 4.2.1804, što je bio povod dizanja I srpskog ustanka protiv Turaka.


Narodni muzej Valjevo, jedan od najboljih muzeja u Srbiji. U 9 sala je opisana istorija Valjeva.


Posećujemo Muselinov konak (Muselin je titula, ne ime), izgrađenu u 18.veku, najstariju zgradu u Valjevu,  lepu zgradu u kojoj je na prizemlju postavka iz I i II srpskog ustanka,  a u podrumu potresna sećanja na zatočeništvo kneževa Ilije Birčanina i Alekse Nenadovića do pogubljenja. Zgrada je jedini materijalni ostatak povezan sa sečom knezova, koja je bila povod za srpsku revoluciju.


Susret s legendarnom pesnikinjom, Desankom Maksimović.


Konačno odlazimo u restoran “Jefimija” usred Tešnjara, gde ćemo uz dobar zalogaj i živu muziku proslaviti našu tradicionalnu veselicu.


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

Zavičaj cara Galerija, Hajduk Veljka, Čučuk Stane, Stevana Stojanovića Mokranjca i božanskog nektara

Subota, Oktobar 21st, 2017

Idemo ponovo na omiljene destinacije. Vodi Keti, vozi Vlada, društvo je pozitivno i željno putovanja.

Čeka nas Dunav, širok kao more, i stari Golubac.Donji Milanovac i predivni Dunav


Manastir Bukovo – predanje govori da je iz 15. veka. Posvećen je Sv. Nikolaju Čudotvorcu. Pripada moravskoj školi. U manastirskim vinogradima gaji se crna tamjanika. Sledi degustacija četiri odlična vina. Na Dekanteru 2017. je srebrnu medalju osvojilo je vino Filigran cabernet sauvignon 2013, manastir Bukovo.Negotin – nalazi se na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske. U istoriji srpskog naroda poznat je kao junački grad iz Prvog srpskog ustanka kada je mesto sa celom nahijom držao pod svojom vlašću Hajduk Veljko Petrović.


Todorčetov konak – najstarija varoška kuća u Negotinu, poznata i kao Konak Kneza Todorčeta. Podignuta je polovinom 19. Od 1997. g. nosi naziv legendarnog branioca Negotina Hajduk Veljka.


Rodna kuća našeg kompozitora Stevana Mokranjca ima status spomenika kulture od velikog značaja. Nastala je sredinom 19. veka, a 1964. g. adaptirana za potrebe memorijalnog muzeja.


Rajačke pivnice – nalaze se na brdu Rajac, okružene vinogradima iz kojih se dobija božanski nektar. To je skupina kamenih, vinskih podruma gde „živi vino”. Ručak–specijaliteti istočne Srbije (sir, čvarci, šunka, turšija od vrganja, pa belmuž, sarmica u vinovom listu, prebranac, pa jaretina sa salatom i kolači. Sve se zaliva vrhunskom crnom tamjanikom.


Zaječar – nalazi se na ušću Crne reke u Timok. Njegov značaj potiče od vremena kada Srbi dižu bune protiv Turaka.


Nakon bogatog doručka u hotelu “Srbija” u Zaječaru, krećemo u obilazak.


Spomen kosturnica –borcima iz Zaječara 1941–45, pored koje se nalazi spomen kosturnica palim Crvenoarmejcima.


Posećujemo Velju Đorđevića, najboljeg srpskog grnčara.


Bastioni: Temelji zaječarskog fortifikacionog sistema postavljeni su još u vreme Prvog srpskog ustanka, kada je vožd Karađorđe naredio Hajduk Veljku i ostalim timočkim vojvodama da duž granice, koja je bila privremeno dogovorena na liniji duž rečnog korita Timoka, izgrade šančeve radi odbrane od mogućeg turskog napada sa prostora koji su držali na drugoj strani obale. U sklopu vojne pripreme za odbranu Srbije, odlukom kneza Mihaila Obrenovića angažovan je inžinjerijski kapetan Ipolit Florentin Monden, sa zadatkom da pomogne u izradi vojnih planova za utvrđivanje položaja, kao i da za izvrši razmeštaj i koncentraciju vojske na pravcima mogućeg  turskog udara.

“Izletnik” je prva organizovana turistička grupa koja je posetila Bastione i podržala nastojanja zaječarskih planinara.


Obilazak Popove plaže na reci Crni Timok.

Vodimo vas na salep, istočnjački specijalitet. “Salep je napitak kojeg su istočnjaci doneli na Balkan tokom vladavine Osmanlija. Reč je o gustom napitku koji se pravi od mlevene gomolje kaćuna (cvet sličan zumbulu) i pije se isključivo topao.

Muzej – nalaze se eksponati iz antičkog doba sa lokaliteta Feliks Romulijana, istorijska i etnološka zbirka.


Feliks Romulijana (Felix Rimuliana)antička carska palata, na UNESCO- voj listi od 2007.  Podigao ju je rimski car Galerije između 293. i 311. g. n.e. i nazvao po svojoj majci Romuli. U slobodnom prevodu znači „Pobeda Romulina” (nad prolaznošću) ili palata božanske Romule.


Povratak u Beograd sa tradicionalnim poljupčićima, ovog puta Ankinih ruku delo.

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a