Adligat

Mnogi od nas pre ove šetnje nisu znali šta je to Adligat. Evo, nas u Ulici Josipa Slavenskog 19A ispred Adligata. Na tabli piše: Udruženje Adligat, Biblioteka Lazić (od 1882), Muzej srpske književnosti, Muzej knjige i putovanja, Beograd.

Izletnice ispred Adligata

 

A sada, ulazimo u čarobni svet koji prevazilazi sva naša očekivanja. Zaljubljenik u svoj posao, Aleksandra će nas opčiniti svojm pričom pa ćemo je pratiti i slušati pažljivo.

“Naziv Udruženja Adligat potiče od stručnog bibliotečkog termina  koji označava više raznolikih knjiga povezanih u jedne korice. Taj naziv je za nas simbol povezanosti ne samo više knjiga u jednim koricama, već više generacija, kultura, zemalja i naroda pod jednim krovom, u jednoj instituciji.”

 

“Muzej knjige i putovanja: U muzeju se predstavlja razvitak štampe i pisane reči, različiti pojavni oblici knjiga u svetu, i prikazuje se razvitak i značaj knjige za ljudsku civilizaciju. Muzej predstavlja strane države i kulture putem pre svega knjiga, a zatim i drugih eksponata (predmeti, filatelija, numizmatika itd). U našoj stalnoj postavci, između ostalog, možete videti: više od 300 knjiga pre 1800. godine; knjige na štapićima od bambusa; magijsku knjigu iz džungle indonežanskog plemena Batak čiji su listovi napravljeni od palminog lišća, a korice od kostiju; knjigu na papiru napravljenom od

slonovog izmeta; jestivu knjigu od pirinča; knjigu na najkvalitetnijoj svili; pribor za pisanje knjiga od tikovog drveta iz Mjanmara; kolekciju više stotina minijaturnih knjiga, od kojih je najmanja veličine svega 3,5 milimetara; knjige sa rezbarenim koricama od drveta; knjige sa listovima od tikovog drveta i od ručno pravljenog papira iz raznih azijskih i afričkih plemena; molitvenike sa Tibeta sa koricama od mermera, iz Mongolije sa ukrasima od žada”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Kolekcija Srbije je središnja kolekcija Biblioteke. Trenutno se u njoj nalazi više od 70.000 publikacija srpske etnografije, istorije, umetnosti, geografije i književnosti. Tokom sakupljanju materijala posebno se obraća pažnja na knjige sa autogramom autora i na knjige o Srbiji ili srpskih autora štampane ili prevedene u inostranstvu (serbika). U Biblioteci se formira posebno odeljenje srpske dijaspore, koje u svom fondu već ima oko 5.000 bibliografskih jedinica.”

Najlepši eksponat po meni je knjiga od svile, Sun Cu: “Umeće  ratovanja”, knjiga koju bi trebao pročitati svako ko želi izbeći sukobe u bilo kom aspektu života. Ova je pisana dvojezično, na engleskom i kineskom jeziku, a dobio ju je Boris Tadić pri poseti Kini. Naravno, mi je nećemo čitati na svili…

 

 

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)