Banja Ždrelo, manastir Gornjak, Žagubica, Krupajsko vrelo

Polazimo na izlet u Istočnu Srbiju, vodi Keti, vozi Vlada.Imali smo sreće na ovom izletu, red kiše, red oblačno, red sunčano. Sve što smo uspeli videti, videli smo između pljuskova.

Prelepa i plodna Stiška dolina širi se svuda oko nas.

BANjA ŽDRELO- obilazak banjskog kompleksa koji poslednjih nekoliko godina predstavlja pravu turističku atrakciju Homolja. Geotermalni izvori homoljskog kraja omogućavaju olakšavanje tegoba nastalih iz različitih razloga.

Manastir Gornjak se nalazi u Gornjačkoj klisuri (ili Kapiji Homolja, kako je nazivaju) na levoj obali Mlave, ispod litica planine Ježevac. Pod ovim imenom se pominje od 16. veka. Zadužbina je kneza Lazara. U Lazarevo vreme zvao se Ždrelo i danas leži na ostacima starog srednjovekovnog grada Ždrela. Ugnezdio se u steni pa ga zovu „mali Ostrog.”

Jednog dana u Gornjak, sa nekolicinom monaha, stigao je monah Grigorije sinaita. Njegova isposnica nalazila se u pećini, na steni planine Ježevice, iznad samog hrama. Gornjak je sagrađen ispod same isposnice pustinjaka Grigorija. Isposnica je dobro sačuvana i danas je to mala kapela posvećena Svetom Nikoli.

ŽAGUBICA- gradić se nalazi na vrelu reke Mlave, koja izvire iz vrtače duboke 22 metra. Veruje se da je vrelo samo deo sifonskog izvora koji je dubok preko 70 metara. Žagubički kraj je poznat po jedinstvenim narodnim običajima, kultovima i mističnim obredima sačuvanim iz paganskih vremena. Prisustvujemo XVI Saboru “Vrela homolja”.

Čeka nas Krupajsko vrelo.

Prošetajmo do moćnog izvora, pored ribnjaka s pastrmkama.

Požarevac je uokviren sivim. Ali sladoled je dobar :)

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA: Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a