Banjanje u banji Eržebet

Čak i kada prognoza vremena ne liči ni na šta, pozitivno društvo u autobusu “Izletnika” garantovano rasteruje oblake i nebo izgleda ovako.

Put kroz Vojvodinu uz zanimljive priče vodiča Zorana i Nemanje proleti začas, panoramski smo razgledali Suboticu i evo nas u Mađarskoj. Do gradića Morohalom stigosmo posle 5 sati lagane vožnje s pauzicama. Banja Eržebet je ono zbog čega se ovamo dolazi.Bazene smo prestali da brojimo posle petog,  kao i saune i sve moguće sadržaje, uključujući razne vrste masaže.  Za kratko vreme najveći deo grupe  zaronio je u toplu vodu (39 stepeni).Hotel je naslonjen na banju, pravo iz sobe u bazen, baš zgodno. A i restoran Čarda je odmah iza ćoška, da se nadoknade potrošene kalorije.


Segedin nas čeka. Lepe   ulice, univerzitet, katedrala sa velikim trgom… Nemanja nadahnuto vodi.

Jedinstvena je crkva posvećena Sv. Nikoli letnjem (kojeg slavi Izletnik). Samo ovde je sačuvan prekrasan ikonostas u rokoko stilu, rad Jovana Popovića.  Na zidu crkve tabla podseća na naše večne seobe.


Nastavićemo na festival vina, koji je ceo Segedin izveo na ulice.  U lepom gradu ljudi uživaju u dobroj hrani i vinu.Pa, vreme je i za povratak. Granica nas zadržava duže od očekivanja, pa ćemo u nastavku puta proći kroz Palić i Suboticu i onda pevati do Beograda. Ko ne veruje, neka nam se pridruži na sledećem izletu. Uslov je samo da ponese dobro raspoloženje !


(tekst i fotografije: Anka)