Belmužijada u Svrljigu, manastir Popšica, vinarija Malča

Još jedan put na jug, vozi Vlada, vodi Keti. Društvo je veselo i homogeno.


Tanja nas u Paraćinu u naselju lepih bašti dočekuje odličnim pitama, kolačima i kafom i sokom. Divimo se njenim rukotvorinama, oslikanom  staklu.


Crkva u Malči posvećena Sv.Petki, ima zanimljivost: znake zodijaka u priprati.


Vinsko selo Malča – nalazi se u blizini Niša.


Kroz „Rimsku kuću”, „Kuću Nemanjića”, „Srpsku kuću” i „Savremenu vinariju (Modernu kuću)” putujemo kroz vreme putem vina i bajke o nesvakidašnjem spoju tradicije i kulture rimskih imperatora, srpskih vladara i starih majstora vina.To je pravo mesto za spoj dobrog zalogaja i vina!


MANASTIR POPŠICA – nalazi se u selu Pirkovac na granici planina Raila i Ljubovnik. Posvećen je Sv. Arhangelu Gavrilu. Manastir se pominje u turskim popisima u 15. i 16. veku. U crkvi se čuva nekoliko relikvija. Posebno značajne su riza sa moštiju Sv. Petke, poklon iz Jašija, kao i ikona Majke Božije Brzopomoćnice. Veruje se da ima čudotvorno dejstvo i pomaže u nevolji i bolesnima. Zanimljivo je da pored sveća piše: „Sami se poslužite, uzmite kusur. Bog vidi vaše poštenje”.

Prijala nam je beseda oca Varnave.SVRLjIG – je bilo srednjovekovno utvrđenje koje se prvi put pominje 1019. g. u povelji vizantijskog cara Vasilija II Makedonca (976–1025). Njegovi ostaci nalaze se iznad klisure Svrljiškog Timoka, između današnjih mesta Niševac i Varoš, severno od današnjeg mesta Svrljig. Središte Svrljiškog sreza preneto je 1871. g. iz Niševca u Derven, koji je 9. decembra 1904. g. dobio status varošice i tom prilikom mu je ime zvanično promenjeno u Svrljig. Kopija svrljiškog jevanđelja se čuva u prostorijama crkve Sv. Cara Konstantina i Jelene u Svrljigu. Svrljiški odlomci jevanđelja prvi put su postali poznati javnosti kada ih je Milan Đ. Milićević, član Srpskog učenog društva, objavio 1866. g.„Belmužijada” – manifestacija u čast jednostavnog a moćnog jela okuplja domaćine. Mladi sir i belo kukuruzno brašno, jedine sastojke belmuža, mora da priprema muška ruka.

Tokom „Belmužijade” ovdašnje domaćice se nadmeću u pripremanju ukusnih đakonija.


Poneli smo ukusne impresije. A sada, čeka nas Beograd…


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a