Bijeljina, Stanišići, manastir Tavna

Banja Dvorovi, sa izvorima termalne vode od 75 stepeni.


BIJELjINA – varoš u Semberiji blizu ušća Drine u Savu. Prvi put se pominje 1446. g. Kroz grad je prolazio srednjovekovni drum iz Zvornika za Mačvu, Sremsku Mitrovicu i Ilok. Krasi ga jedan od najlepših i najstarijih parkova u BiH.


Tamo gde je ostala Dučićeva duša – Mladi učitelj Jovan Dučić u Bijeljinu je došao 1893. g. iz Sombora i tada ga stiže pesničko usudište – ljubav. Sudbina je htela da se Magdalena i Jovan ubrzo, ne svojom voljom, razdvoje. Dučića su austrougarske vlasti proterale zbog patriotskih pesama. Morao je 1894. da napustiti Bijeljinu i svoju Magdalenu – sa kojom se, najverovatnije, tajno verio prethodne godine. Iz Žitomislića, 29. 11. 1894. g., pesnik piše: „Kad sam otišao iz Bijeljine i poljubio se s tobom a ja sam se zarekao Bogom i životom da moja usta neće poljubiti nikog više dok tebe ne poljube kao svoju. Od tog časa, tako mi Bog pomogao, moja usta ne dotakoše se ničega a ne kao što mi ti reče da se ja ljubim. A tim sam se čisto ponosio i to mi beše nešto milo…”.Dučić nije došao svojoj Magdaleni, a ni u Bijeljinu nikada više. Koliko je Magdalena volela Dučića potvrđuje uklesana poruka na spomeniku: „Magdalena Nikolić – Živanović, 1874–1957, sama pesnik i pesnika Jove Dučića prvo veliko nadahnuće”. Kuća Magdalene Nikolić je 2011. gorela u požaru, pretpostavlja se podmetnutom i danas izgleda sablasno. Ali je balkon i dalje tu i nada da će kuća biti obnovljena i sačuvana.


Muzej Semberije – se nalazi u najstarijoj zgradi u Bijeljini. Ima bogatu zbirku sa preko 10.000 eksponata iz arheologije, istorije i etnologije koja govori o istoriji i životu Semberije.


Manastir Sv. Vasilija Ostroškog – nalazi se u okviru Vladičanskog dvora. Sagrađen je 2001. U hramu je ispred oltara pokrov sa moštima Sv. Vasilija Ostroškog i deo moštiju Sv. Sisoja Velikog. Posebnu vrednost manastirske crkve predstavlja kopija čudotvorne ikone Trojeručice koja je dar hilandarskog manastira.


Osveženje u restoranu “Lovac”


Ruska crkva – kako sve češće nazivaju manastir Sv. Petke se nalazi na obodu naselja Pet jezera. Posvećen je Prepodobnoj majci Paraskevi. Hram se sastoji od gornje crkve i kripte u kojoj se vrše bogosluženja. Hram je zidan od pune cigle. Ima pet kupola i prekriven je limom zlatne boje, a živopisan u srpsko-vizantijskom stilu.


MANASTIR TAVNA –potiče iz vremena Kralja Dragutina. Ime je dobio po rečici Tavni u čijoj je blizini. Nalazi se u selu Banjica na tromeđi tri opštine (Bijeljina, Zvornik i Ugljevik), na majevičkom pobrđu.  Na starim ruševinama manastir je obnovio starina Novak 1559. g.  Nalazi se i u grbu grada Bijeljine kao jedna od najstarijih građevina ovog kraja.


ETNO-SELO STANIŠIĆI – osnovano je 2003. g. Boris Stanišić  je putovao nekoliko godina po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji govore o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. veka. Rezultat je autentično planinsko selo usred semberske ravnice u kome se nalaze crkve, mlinovi, vajati, jezero, hotel po ugledu na pirg Sv. Save u Hilandaru, itd.


(Slika prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Slavica Berić

Novinar –  član predsedništva IZLETNIK-a