Carica Teodora “ugostila” “Izletnik”

/24. i 25. april 2010./

Na jugu Srbije turisti iz Beograda obišli mnoga privredna, kulturna i turistička mesta

„Caričin grad“, vizantijsko naselje iz VI veka, bilo je glavno odredište dvodnevne vikend turističke ture TO „Izletnik“. Grad je podigao car Justinijan, poznatiji po izgradnji monumentalnog zdanja „Aja Sofija“ u Istambulu, i podario ga svojoj ženi Teodori, odlučnoj, hrabroj i mudroj osobi koja je vešto upravljala ovim kompleksom. Carica Teodora u istoriji je još poznata i kao žena začetnik borbe za ženska prava u svetu.

„Caričin grad“ se nalazi u blizini Leskovca, na 8 km od Lebana, i kao većina sličnih lokacija iz toga vremena u Srbiji, tek je simbolično arheološki obrađena. Svojom veličinom, lepotom, kamenim zdanjima i mozaicima, pleni pažnju malobronih turista kojih bi svakako bilo više da postoji agresivnija turistička ponuda.

Turisti iz Beograda posetili su „Gajtanaru“ , muzej prvih tkačkih mašina u Evropi. Iz ove radionice kasnije se u ovom kraju razvila najjača tekstilna industrija u Jugoslaviji po kojoj je Leskovac prozvan „Mali Mančester“. Tekstilne i svake druge industrije danas ovde više nema.

Na Radan planini izletnici su se uverili u „čudo prirode“. Sedeći u autobusu sa ugašenim motorom vozili su se nekoliko desetina metara uzbrdo i čudili se vodi koja je drumom tekla uzvodno. Ovaj fenomen omogućavaju još uvek nedovoljno iztražene magnetne sile a sličnih lokacija ima tek nekoliko u svetu. Nažalost, na mestu ovog fenomena nema čak ni table koja na to ukazuje tako da je lokaciju moguće pronaći samo uz pomoć lokalnih vodiča.

Zvuči neverovatno ali sa vrha Radan planine „puca“ pogled čak do Italije. To uživanje je izletnicima ovoga puta bilo uskraćeno zbog tmurnog vremena koje je pratilo grupu.

Ljubiteljima prirode dugo će ostati u sećanju obilazak hidrocentrale na reci Vučje. Reka u slapovima pada sa vrha planine, penuša se i huči, prebacujući se preko stena rečnog korita smeštenog na dnu malog kanjona. Najhrabriji članovi grupe su se uputili nepristupačnom  živopisnom obalom ka izvoru reke ali nisu stigli daleko pošto su naišli na stene koje bi bile popriličan izazov i za iskusne planinare.

Već po tradiciji, „Izletnik“ je obišao sve značajnije crkve i manastire u okolini i uverio se u bogatu istorijsku baštinu srpskog naroda. Posećena su i dva muzeja gde su kustosi govorili o istoriji toga kraja.

Iznenađenje izleta bila je Sijarinska banja. Nalazi se na par kilometara od granice sa Kosovom i doživljava blagi preporod pošto je u poslednje vreme u nju uloženo nešto novca kako bi postala poželjnija za turiste.

U odlasku, prvog dana izleta, grupa je popila kafu u Paraćinu. Jedna od destinacija na izletu bila je i planina Kukavica.

Hotel u kome su turisti bili smešteni ne zaslužuje da mu se pomene ime.

Slika 1. – Caričin grad

Slika 2. – Šetnja kroz prošlost

Slika 3. – Kanjon Vučja za uživanje

Slika 4. – Najhrabriji su stigli najdalje

Slika 5. – Grupna slika ispred muzeja

Slika 6. – Unutrašnjost jedne od crkava

Slika 7. – Monumentalno crkveno zdanje

Slika 8. –  Opuštanje uz muziku