Ćustendil

Uputili smo se na granični prelaz Ribarci.


U Bugarskoj su putevi loši, kao i kod nas. Ne  vidi se dejstvo Evropske Unije.
Sneg na brdima.Stižemo u banju Ćustendil. Ćustendil ili Kjustendil (Bugarski: Кюстендил, u srednjm veku – Velbazd) je grad od oko 50 000 stanovnika u jugozapadnoj Bugarskoj, i upravno sedište istoimene bugarske oblasti Ćustendil. Grad Ćustendil nalazi se u krajnje zapadnom delu Bugarske, blizu tromeđe Bugarske sa Srbijom i Makedonijom, od kojih je udaljen oko 20 km. To je najzapadniji veliki grad u zemlji. Od prestonice Sofije Ćustendil je udaljen oko 90 km.. Svoj današnji naziv grad nosi u spomen na srpskog velikaša Konstantina Dragaša. Osmanlije su grad po njemu nazivali Konstantinova Banja odnosno Köstendil, a taj naziv se, u nešto iskvarenom obliku, održao do danas, kao Ćustendil. Stari, srednjovekovni naziv grada bio je Velbužd, iz staroslovenskog od reči “bazditi”.


Oblast Ćustendila nalazi se u oblasti gornjeg toka reke Strume. Grad je smešten u prostranoj kotlini, koju na zapadu ograničavaju Osogovske planine. Područje grada poznato je po lekovitim izvorima, pa se u gradu nalazi banjsko lečilište. Klima u gradu je izmenjeno kontinentalna sa blagim uticajem mediteranske. Ćustendil je prvobitno bio tračko naselje. Posle rimskog osvajanja ovih prostora naselje postaje značajno i nosi naziv Pautalija. Tokom prvog dela srednjeg veka oblast Ćustendila bila je u sastavu Vizantije. U 7. veku područje grada naseljavaju Sloveni. U 10. veku oblast tadašnjeg Velbužda bila u okviru srednjovekovne Bugarske.


Čeka nas bugarski vodič Venčeslav, govori bugarski i razumemo ga solidnoŠeta nas Ćustendilom.


Banja iz turskog vremena, radi još.


Rimske terme iz 5.veka p.n.e. Na termama su Turci napravili džamiju, ali je ona sada etnografski muzej.


Topla voda 73 stepena, dimi se, sumporasta, koristi se za kupke.


Tursko kupatilo


Umetnička galerija Vladimir Dimitrov,  posvećena delu najznačajnijeg bugarskog slikara.


Konačno stižemo u hotel “Bulgaria”, pored centra, smeštamo se u sobe. I ovde su neobična kupatila,  u maloj prostorji tuš baterija bez kade i zavese, samo s odvodom, lavabo i WC, pa kupatilo uvek mora biti  mokro.

Još malo šetnje kroz centarVečera odlična, dvoja vrata dalje u suterenu restorana, grčka salata+ roštilj+ tulumba.


Nakon odmora, doručak u istom restoranu pa na dalje razgledanje grada i nastavak putovanja.


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(snima i priča prim.dr Anka Stanojčić)