Čvarkijada u Mužlji

Retko se desi da nas kiša prati na celom izletu. Vodi Keti, vozi Vlada, dobro raspoloženo društvo ne da se omesti lošim vremenom. Na poziv sela Mužlje, posetićemo čvarkijadu.

Mužlja je nekadašnje pretežno mađarsko selo u Banatu, a danas gradsko naselje Zrenjanina.  Naziv naselja potiče od reči muzara, jer su na ovom terenu živeli pastiri. Centralni događaj u selu je takmičenje u topljenju čvaraka „Čvarkijada“, čvarak fest, a takmičari imaju na raspolaganju dve tone slanine. U okviru manifestacije posećujemo štandove sa tradicionalnim proizvodima, suvenirima. Družimo se s gostima iz Rumunije i Mađarske. Non stop kiša ometa veći deo programa. 

Doručak gustiramo u Mužlji, čvarke i langoš, mekiku s belim lukom.

Pravimo izlet do Zrenjanina. Obilazimo izložbu posvećenu Urošu Prediću.

Ručak nas čeka u Mužlji. Dodaćemo i malo igre i pesme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U povratku posećujemo Ečku i crkvu iz 1711. Paroh nam nadahnuto priča kako je selo osnovano kad i crkva, kad se doselilo pedesetak porodica pod Arsenijem Čarnojevićem i počelo da diže crkvu. Posvećena je Sv. Nikoli letnjem. To je najstarija autentična crkva u Srbiji u kojoj nije ništa menjano, osim što je triput zamenjen drveni krov od šindre. Ona je i najznačajniji zemljani objekat u Srbiji.

Sadašnji ikonostas je radio Teodor Popović, u stilu visokog baroka, a stari ikonostas je radio Šerban Popović i njegovi delovi su odneti u Zrenjaninski muzej.

I Slavija nas čeka… do sledećeg puta…

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

 

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a