Doček srpske nove godine

Tradicionalno “Izletnik” dočekuje pravoslavnu novu godinu, pa nas i ovog puta vodi Keti, a  vozi Vlada. Vozimo se Zrenjaninskim putem kroz Vojvodinu.

Stižemo u Novo Miloševo, koje je nastalo od sela Beodre i Karlova (Dragutinovo). Današnje ime je dobilo posle II sv. rata 1947. po Milošu Popovu, borcu i organizatoru ustanka u ovom kraju. Jermenski trgovac Bogdan Karačonji je na licitaciji u Beču 1781. godine od austrougarske vlade kupio Beodre i Topolu, gde su sagrađeni dvorac, crkva, žitni magacin kao i kotarka koja je naduža u Vojvodini. Danas su u žitnom magacinu i u kotarci- muzeji. 

Dragan Rauški nam pokazuje bogatu postavku u žitnom magacinu.

 

 

 

Ima tu prelepih eksponata.

Obilazimo bogati muzej Zavičajni muzej Kotarka. Preovlađuje etnografska zbirka predmeta iz Novog Miloševa i okoline.

Nastavljamo preko Tise u Bečej, u Bačkoj. Smeštamo se u hotel „Imperial lux“ u Bečeju. Uz tamburaše i bogatu trpezu veselo dočekujemo pravoslavnu novu godinu.

Lepo je dvaput dočekivati novu godinu, u veselju i plesu! U ponoć nam sleduje šampanjac i torta od dva para koji slave po 51 godinu braka!

Lokalni vodič Milijana vodi nas sutradan kroz Bečej. Bečej je gradić u Panonskoj niziji, na desnoj obali reke Tise. Prvi put se pominje u ugarskom ratu sa turskim plemenom Kumani 1091. godine. Gradić je dobio ime po znamenitoj srednjevekovnoj porodici Bečej koja je bila nastanjena na ovom prostoru.

Prvo obilazimo lepo renovirani Trg oslobođenja na kojem je levo gradska kuća, pa katolička crkva s jednim tornjem, velelepna pravoslavna crkva Sv. Đorđa sa tri tornja i varoška kuća Bogdana Dunđerskog (ona u kojoj je živeo s Maricom). Pored kuće na brezama borave sove utine.

Konačno idemo u  Spomen kuću Tan (Than). Mor Tan je bio priznati slikar koji je ostavio značajna dela sa religioznim i revolucionarnim temema, a Karolj Tan je bio izuzetan naučnik u oblasti hemije, čiji uticaj je bitan za razvoj nauke.  U Spomen kući “Than” nalazi se 28 naučno-interaktivnih eksponata. Ovi eksponati atraktivno i na zabavan način promovišu razne fizičke pojave i zakonitosti prirode. Izletnici probaju fakirski krevet, gde odjednom izlazi 2800 eksera.

Nekadašnje imanje Bogdana Dunđerskog dvorac Fantast prostire se na 65 hektara zemlje sa dvorcem građenim u neogotskom i neoklasicističkom stilu, okružen prelepim francusko-engleskim parkom.

U  blizini dvorca je i kapela u kojoj je sahranjen Bogdan Dunđerski.

Tu je i ergela sa četiri konjušnice, padokom, stazama za trening galopera, više pomoćnih objekata. Danas ergela ima 80 konja, a  nekad je imala 1400. Na imanju se nalaze i mali kaštel, bazen i teniski tereni.

U maloj sali postavljen sto za degustaciju vina vinarije Vukajlović.

U povratku posetićemo i prevodnicu „Šlajz“. Ustava se nalazi na ušću Velikog Bačkog kanala u Tisu. Prevodnicu je projektovao i gradio ugarski plemić i inženjer Jožef Kiš od 1895-1900-godine. Kanal je bio prvi plovni put u Evropi koji je istovremeno služio i za melioraciju i preteča je velikog savremenog hidrosistema Dunav-Tisa –Dunav.

 

Vlado, hvala za mirnu i sigurnu vožnju!

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a