Dvorci u Banatu

Rešili smo da dvorce u Banatu vidimo po hladnom i kišovitom danu, koji nije uspeo da nam pokvari raspoloženje.  Prvo stižemo u Vlajkovac  da vidimo dvorac Bisingen,  sada ruiniran, nekad veoma lep. Dvorac je sagradio 1859. godine grof Đerđ Močonji. Udajom, 1888. godine, grofica Georgina Močonji imanje i dvorac donosi u miraz poznatoj austrougarskoj plemićkoj porodici Bisingen-Nipenburg. Ovaj ranije prelepi klasicistički  objekat sa izrazito lepom i bogatom dekoracijom, naročito u kovanom gvožđu, nalazi se nalazi u velikom parku  u kojem su i danas sačuvane neke retke i egzotične biljne vrste.

Ljubazna Rodika vodi nas u Kupinik, blizu rumunske granice, koji ima lepu neobičnu crkvu.  Srdačno nas dočekuju meštani uz odlične razvlačene pite od sira i bundeve i kupinovo vino.


Idemo u Hajdučicu, u Kaštel  Olge Dunđerski. Sagradio ga je Lazar Dunđerski u klasicističkom stilu i poklonio ga u miraz svojoj ćerki Olgi.  Sada je  renoviran,  jako lep,  s parkom starijim od dvorca. Zamislite kakvi su balovi priređivani u ovoj balskoj dvorani!


Nastavljamo u mesto Konak. Dvorac Danijel  izgradio je grof Danijel Ladislav 1884. godine. Dvorac okružuje lep park sa retkim stablima raznih egzotičnih vrsta, koji se prostire na nekoliko hektara. Danas se u dvorcu nalazi osnovna škola “Vuk Karadžić”. Dvorac  i park oko dvorca su dobro očuvani. Zadivljuju čak i sjajno očuvane keramičke podne pločice.Nastavljamo dalje u renovirani kaštel Jagodić, koji već sija starim sjajem.


Konac delo krasi. Na kraju nas čeka najlepši,  usamljen beli dvorac Kapetanovo, koji  se nalazi   na putu Zrenjanin -Vršac u blizini mesta Stari Lec. Dok kiša pljušti, pokušavamo da ga u tmini slikamo.


U povratku gledamo etno postavku u Hajdučici  i  poslužuju  nas odličnim   štrudlama u udruženju žena “Oko”. Bilo je sjajno, vredi ponoviti!


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(priča i snima  prim.dr Anka Stanojčić)