Felix Romuliana

Galerije,  rođen u blizini Gamzigrada, bio je jedan od 18 rimskih careva rođenih na našem tlu, a poslednji  koji je uzdignut među bogove,  jer je dve godine pre Konstantina uveo hrišćanstvo.  Majci Romuli je  pre 1700 godina podigao palatu dostojnu divljenja, Felix Romuliana (božanska Romulijana).  Sin i majka  počivaju na svetom brdu Magura, u blizini ulaza u palatu, prekriveni tumulusima.


Pretpostavlja se da je palata izgledala ovako.


Iz vazduha Milinko je  pre dve godine snimio sadašnje stanje.


Ako se uzme u obzir  da je u 11. veku zemljotres poharao Romulijanu, a posle  se odmarala pod zemljom do 20. veka, dok je nije otkrio prof. Dragan Srejović, možemo samo da se divimo koliko je toga ostalo sačuvano.  Da se radi o palati, a ne o vojnom log0ru (kako se mislilo)  potvrđeno je kad je 1984. nađen natpis Felix Romuliana. Arheolozi  Bora Dimitrijević i Saša Marjanović vode nas po ogromnom kompleksu i objašnjavaju šta se gde nalazilo.


Idemo do ulazne kapije na istoku, odakle počinje carska palata sa dva odbrambena zida, sa osmougaonim kulama na ulazu, neosvojivo u to vreme.


Kao svaki rimski grad, dole je imao kanalizacioni sistem, pa akvadukt iznad i na kraju parno podno grejanje. Levo od ulaza bio je deo dostupan plebsu, javne terme za narod. Narod je mogao da dođe do Jupiterovog hrama, visokog oko 12 m, čija je osnova sačuvana. Dalje ide  “mali hram”, paganski hram u slavu nepoznatog boga, čija je Romula verovatno bila sveštenica.


Sledi carska palata sa kolonadama, sačuvana su dva original stuba od venčačkog mermera. Na ulazu je vestibul s podnim mozaikom u odličnom stanju.

U palati su dva bunara, za slučaj opsade, inače je akvadukt palatu snabdevao vodom.  Slede  balneum, privatno kupatilo s podnim grejanjem, i privatne Galerijeve odaje. Atrium ima pokriveni deo sa podnim mozaikom i otvoreni deo prekriven opekom.  Tu je i stibadium, dvorana za gozbe za prijatelje, sa nišama, prekriven mozaikom. U prestonoj dvorani bio je mozaik sa scenom iz lova, koja se sada nalazi u zaječarskom muzeju.


Izlazna kapija sada služi za ulaz, a monumentalna je skoro kao prava ulazna. Doviđenja, Felix Romuliana, doći ćemo ponovo!IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(priča i snima: Anka)