Fotosafari na Goliji

Polazimo u novu avanturu, vozi Vlada, vodi Keti.
Novi Pazar nas dočekuje toplo, kao i uvek. Osnovao ga je Isa-beg Ishaković 1460.godine kao važnu stanicu na trgovačkom putu iz Soluna i Skoplja, preko Bosne i Dubrovnika. Prvo je osnovao Novi Pazar, pa godinu dana kasnije i Sarajevo!


Vreme je za čuvene novopazarske ćevape


Isa-beg Ishaković je prvo podigao bedeme i kulu motrilju.

Šetamo do Altem Alum džamije koju je je podigao sultan Mehmed osvajač 1461.godine, a jedna je od najlepših na Balkanu.

Pa ćemo u amamu popiti kafu na žaru i đulsiju, sok od ruže
Idemo u Deževu. Veliki značaj mesta Deževa je u tome što su u njoj  živeli srpski kraljevi, počev od župana Nemanje, kraljeva Dragutina i Milutina. U Deževi se nalaze ostaci saborne crkve Nemanjića u kojoj je kralj Dragutin 1282. svoj presto preneo na brata Milutina (Drževski sporazum).  Sada se gradi novi hram blizu starog.


Sad se penjemo na Goliju. Kažu da je ime dobila u vreme turske vladavine,  kad su sekli šume, a ljudi komentarisali: “Sve golija…Golija se nalazi između Ibra i Moravice, Peštera i Rodočela, na površini od 75 000 hektara. UNESCO je 2001.godine na Goliji proglasio površinu od 53804 ha rezervatom biosfere.  Najviši vrh je Jankov kamen, visine 1833 m.

Smestili smo se, pa nas je Golub prošetao stazom zdravlja i pokazao čuvene golijske mravinjake


Posle doručka polazak na fotosafari po Goliji terenskim vozilima do Jankovog kamena 1833 m. Zajednička slika za uspomenu.


Golija je najveći planinski masiv i najveći šumski basen u  Srbiji. Ovde postoje 33 živa sela i 7500 stanovnika. Putevi su vododerine, za koje su samo Lade Nive i džipovi zakon.
Usput beremo divlje maline, zrele i mirisne


Jezero Nebeska suza je jedno od najlepših mesta koje je priroda podarila Srbiji, na nadmorskoj visini od 1450 m.Nastavljamo u izletište Dajići, oko česme, gde pravimo piknik oko drvenog stola. Jedemo divljač, janjetinu, sir, kajmak.

Svima je Golija ostala u srcu. Vratićemo se!
(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA
Radmila Katalina – Keti,
Predsednik IZLETNIK-a