Fotosafari po Pešteru, Molitva, plovidba Uvcem

Zahvaljujući odličnoj organizaciji i sjajnom gostoprimstvu naših prijatelja u Sjenici, na Molitvi i na Uvcu, ovaj izlet ostaje najomiljeniji u Izletniku. Nekoliko izletnika se na listu putnika već u martu upisuje osam godina zaredom.

Putujemo Ibarskom magistralom i tek otvorenom deonicom autoputa Miloš Veliki.

U Ivanjici uz kafu srećemo Nušića na Nušićijadi.

Po dolasku u Sjenicu kraći predah i posluženje, sjeničke pite i odlična kafa.

Sjenica je grad u kome su  srednjovekovni karavani na putu iz Dubrovnika u Carigrad odmarali konje i hranili ih senom, pa je tako dobila ime. Kroz grad i u neposrednoj blizini protiču četiri reke: Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica, od kojih se formira Sjeničko jezero.

Pešterska visoravan se nalazi iza sedam planina (Golija, Javor, Zlatar, Jadovnik, Ozren, Giljeva i Žilindar). Ovo je najveća visoravan na Balkanu. Sa površinom od 63 kvadratna km, ona predstavlja  jedinstvenu očaravajuću, ni sa čim uporedivu prirodnu oazu u srcu Evrope. Zbog visokih snegova i niskih temperatura Pešter je poznat i kao srpski Sibir, a zbog nadmorske visine i velikog broja kulturnih i istorijskih spomenika, u nekim studijama su ga prozvali srpskim Tibetom.

Sledi foto safari po Pešteru terenskim vozilima.  3180 hektara Peštera je 30.12.2015. proglašeno za specijalni rezervat prirode, Peštersko polje. Nadmorska visina Pešterskog polja je 1150 m, a površina 63 km2.

Izlazimo iz kombija kod mesta Tuzinje. Naš prijatelj Adnan Aci Sinanović, član “Izletnik”-a, priča nam o Pešteru. Ovde je registrovano 116 vrsta ptica a rasprostranjeno 1500 različitih biljaka.

Odličan ručak u etno selu Raduške staze na Pešteru. Vodi ga član “Izletnik”-a Salko Kahrović-Ljaka.

Tu postoji i Ketin vidikovac “Izletnik”.

Posećujemo srpsku pravoslavnu crkvu posvećenu Sv. Petru i Pavlu iz 19.veka.

Sledi smeštaj u hotelu „Borovi“ i noćenje.

Ujutro odlazimo na vidikovac Molitva terenskim vozilima.

Vidikovac pripada Bajri Muhoviću, ali on ne naplaćuje ulaz. Bajro sa svojom ženom Nafijom goste dočekuju sa onim što imaju i niko ko je prošao pored njegove kuće nije ostao gladan ili žedan. Molitvu preko leta dnevno u proseku poseti stotinak ljudi. Bajro i Nafija jedini su stanovnici ovog dela Peštera. Samo pravi ljubitelji prirode i oni koji imaju avanturistički duh usuđuju se da dođu u ovaj kraj, jer temperatura zimi pada i do -38 stepeni Celzijusa. Za vreme zime jedino društvo su im beloglavi supovi i malo stoke.

Molitva je vidikovac s najlepšim pogledom na meandre Uvca, pogled od kojeg staje dah. Ovde se rastvaraju usne Jadovnika i Javora i otkrivaju čaroliju Uvca.

Do savršene fotografije u srcu srcolikog meandra ovog puta je došlo petoro izletnika, uz pomoć našeg divnog domaćina, Adnana Sinanovića.

Silazimo na Sjeničko jezero (Uvačko jezero). Radujemo se tročasovnoj plovidbi katamaranima po jezeru.

Kapetani nam pričaju celo vreme vožnje. Uvačko jezero je dugo 26 km, a nalazi se na nadmorskoj visini od 985 m. Sva tri uvačka jezera sadrže 500 miliona kubnih metara pitke vode. To su najveće rezerve pitke vode u Srbiji.

 

Pričaju nam o beloglavom supu. Zahvaljujući sistemu hranilišta i nadzora, ovde se nalazi najveća kolonija beloglavih supova na Balkanu, a druga po veličini u Evropi, nakon Španije. Markira se 30% mlade populacije supova. Supovi vide 10 puta bolje od čoveka. Razmnožavaju se posle pete godine i sa istim partnerom ostaju celog svog veka. Ljudi bi mogli ponešto da nauče od supova! Beloglavi supovi su izveli let posebno za nas.

 

 

Posetili smo Ledenu pećinu, dostupnu samo sa jezera.

 

Veoma prija ručak na katamaranu (zlatarski specijaliteti i predobra Ernesina baklava).

 

Ni oluja na jezeru nije nam pokvarila raspoloženje, jer su katamarane vozili iskusni kapetani.

 

Vraćamo se preko Zlatibora i već nam je žao što do sledećeg puta na Pešter i Uvac trebamo da čekamo godinu dana…

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić, pomogao Voja, nepotpisane fotografije snimila Slavica Stuparušić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a