Fotosafari po Pešteru, srpskom Sibiru

Ponovo smo na putu. Kao što reče jedan bloger, postoje mesta na kojima se u jedno sliju mnoge dobre sile pa nas privlače i stalno im se vraćamo, kako bismo doživeli dobrotu i lepotu što ih daju. Zato se mi vraćamo Pešteru, meandrima Uvca i Uvačkom jezeru. Vodi Keti, vozi Vlada, a u ekipi su tri dame koje idu sedmi put i dvoje koji putuju šesti put, otkad je Izletnik prvi prokrčio ovu destinaciju.

Ivanjica smještena na padinama Javora je naš prvi odmor.

SJENICA – centar Pešterske visoravni u kome su srednjovekovni karavani, na putu iz Dubrovnika u Carigrad, odmarali konje i hranili ih senom. Nekada je ona, zbog snegova i velikih smetova, dobar deo godine bila odsečena od sveta. Kroz grad i u njegovoj neposrednoj blizini protiču četiri reke: Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica, od kojih se formira jezero.

Srpska pravoslavna crkva – posvećena Sv. Petru i Pavlu iz 19. veka.

Pešterska visoravan  se nalazi iza sedam planina (Golija, Javor, Zlatar, Jadovnik, Ozren, Giljeva i Žilindar). Ovo je najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu. Sa nadmorskom visinom od 1.150 m i površinom od 63 km2 ona predstavlja jedinstvenu očaravajuću, ni sa čim uporedivu prirodnu oazu u srcu Evrope. Zbog visokih snegova i niskih temperatura Pešter je poznat i kao srpski Sibir, a zbog nadmorske visine i velikog broja kulturnih i istorijskih spomenika, u nekim studijama su ga prozvali i srpski Tibet. Ovde je 26.1.2016. g. izmereno -38,5 stepeni ispod nule, najniži nivo od kad se meri temperatura u Srbiji.

Ručali smo u porodičnom etno restoranu Raduške staze, u sjajnoj atmosferi.

 

Foto-safari po Pešteru – 3180 ha Peštera 30.12.2015. g. proglašeno za specijalni rezervat prirode – Peštersko polje. 

Izletnici na Pešteru

Ernesa nam je pripremila divnu baklavu, kojom smo se osladili na česmi.

„Molitva” – gnezdo ljubavi beloglavog supa i vidikovac sa najlepšim pogledom na meandre Uvca. Kanjon Uvca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar. Kanjon Uvca poznat je po svojim uklještenim meandrima, koje je reka usekla u krečnjačku stenu. Meandri Uvca postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušća reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža. Do njih je najlakše stići kolskim putem iz Sjenice, terenskim vozilima.                     

 

 

 

 

 

 

Osim meandara, kanjon Uvca poznat je i po tome što se u njemu gnezdi beloglavi sup, jedna vrsta lešinara impozantne veličine, koja je pre dve decenije skoro izumrla. U kanjonu danas živi oko šest stotina primeraka beloglavog supa. Ovog puta supovi su priredili svečani let za izletnike.             

Sir i med uzimamo kod starih prijatelja, Bajre i Nafije Muhović, koji su vlasnici vidikovca Molitva.

 

 

 

 

 

Plovidba po Uvačkom jezeru

Vratićemo se…

Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA: Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a