Fotosafari po Pešteru, srpskom Sibiru

Opet smo na putu, prema srpskom Sibiru. Vodi Keti, vozi Vlada.


Odmor je u Ivanjici


Sjenica, na visini 1005 m,  je centar Pešterske visoravni u kome su srednjovekovni karavani, na putu iz Dubrovnika u Carigrad, odmarali konje i hranili ih senom. Nekada je ona, zbog snegova i velikih smetova, dobar deo godine bila odsečena od sveta. Kroz grad i u njegovoj neposrednoj blizini protiču četiri reke: Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica, od kojih se formira Sjeničko jezero.


Naši domaćini Adnan Sinanović  i hotel “Borovi”dočekuje nas sa sjeničkim specijalitetima.


Srpska pravoslavna crkva – posvećena Sv. Petru i Pavlu iz 19. veka


Pešterska visoravan se nalazi iza sedam planina (Golija, Javor, Zlatar, Jadovnik, Ozren, Giljeva i Žilindar). Ovo je najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu. Sa nadmorskom visinom od 1.150 m i površinom od 63 km2 ona predstavlja jedinstvenu očaravajuću, ni sa čim uporedivu prirodnu oazu u srcu Evrope. Zbog visokih snegova i niskih temperatura Pešter je poznat i kao srpski Sibir, a zbog nadmorske visine i velikog broja kulturnih i istorijskih spomenika, u nekim studijama su ga prozvali i srpski Tibet. Ovde je 26.1.2016. g. izmereno -38,5 stepeni ispod nule, najniži nivo od kad se meri temperatura u Srbiji.Na foto-safari po Pešteru vodi nas stari prijatelj Adnan Sinanović. 3180 ha Peštera je 2015. g. proglašeno za specijalni rezervat prirode – Peštersko polje.


Izletnici na Pešteru

Intervju na terenu

Susret s bajkerima kod vodenice


Sad ćemo posetiti farmu “Caričina” u Caričini, sastavni deo hotela, izvor zdrave hrane u hotelu “Borovi”. Ručamo  sjeničke specijalitete u prirodi.Jako se radujemo odlasku na vidikovac Molitva terenskim vozilima. „Molitva” – gnezdo ljubavi beloglavog supa  na imanju Bajre Muhovića  je vidikovac sa najlepšim pogledom na meandre Uvca, na 1247 m. Porodica Muhović živi od stočarstva i godinama od ove surove prirode otima sve što se oteti može. Život u zabiti, oštre, duge i ledene zime darovale su ovim gorštacima posebnu mudrost koja se stiče u osami, u odricanju i radu, a Bajru i njegovoj supruzi Nafiji i druženje sa prvim komšijama beloglavim supovima.
Sjeničko jezero – plovidba katamaranom po jezeru u trajanju od tri sata. Poseta Ledenoj pećini. Ručak na katamaranu, specijaliteti sa Zlatara.

Uz neizostavni kup na Zlatiboru obećavamo: Doći ćemo mi opet!(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić, pomaže Adnan Sinanović)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a