I poznato i nepoznato

U vrelom junskom danu izlet je uglavnom u nepoznato, vodi Keti, vozi Vlada, ekipa je složna i pozitivna. Pauzica na pumpi u Čačku, u prijatnom ambijentu. Ulazi nam vodič, Borko Rašković, nastavnik istorije, koji se brzo uklapa u grupu. Levo skrećemo u prelepu obast Dragačevo, koja se nalazi u nekoliko opština.

Jeličkim putem (u lošem stanju) uspinjemo se na planinu Jelicu.  

Veoma smo lepo primljeni u prelepom ženskom manastiru Sv. Nikole u Čačanskoj Loznici.

Trebalo je da budemo gosti na Kumovijadi u selu Goračići, manifestaciji planiranoj za danas, ali je ona odložena zbog poplava čije su posledice u saniranju. Obilazimo prvo jako lepu Crkvu rođenja presvete Bogorodice, građenu 1807.-1810. za vreme I srpskog ustanka, nažalost na klizištu, pa i pored sanacije ona i dalje klizi. Lepo je freskopisana. Ikonostas je u duborezu. 

Pored crkve se nalaze krajputaši, spomenici onima čiji se grob ne zna, najčešće u tuđini.

Posećujemo Muizej goračićke bune, posvećen buni od 20. februara 1893. godine. Radikali nisu hteli da priznaju novu nametnutu upravu od strane sreskog načelnika i liberala, koji su bili na vlasti. Oko 300 seljaka zauzeli su opštinsku sudnicu i nisu hteli da predaju pečat i ključeve sreskom načelniku, zbog čega je došlo do oružanog sukoba.

Obilazimo vrlo lepo uređenu školu u selu Goračići.

Nastavljamo u Guču, prestonicu trube. Guča je gradsko naselje u opštini Lučani, u Moravičkom okrugu. U centru je spomenik Desimiru Perišiću, prvom pobedniku Dragačevskog sabora trubača u Guči, baš iz Goračića.

Obilazimo Galeriju bogatu slikama i drugim umetničkim  predmetima.

U parku je kameni sto sa azbukom, zgodan način za učenje dece.

Vodi nas jedini živi osnivač Sabora u Guči, gospodin Niko od 89 godina, do tri sobrašice, nadstrešnice pod kojima je smešten lapidarijum-spomenika od kamena peščara.

Obilazimo Muzej trube. Ovde se s trubom rađa i umire. “Dragačevski sabor je godišnji trubački festival koji se održava u mestu Guča, u regionu Dragačevo. Nekoliko stotina hiljada posetilaca, iz Srbije i inostranstva, svake godine poseti varoš sa nekoliko hiljada stanovnika. Rekordni broj posetilaca zabeležen je 2009. godine, na 49. saboru, koji je posetilo više od 600.000 ljudi.”

Vreme je za ručak. Čeka nas restoran „Sabor trubača”, odlična usluga, lep ručak.

U povratku kroz prelepu Ovčarsku kablarsku klisuru odmorićemo se u Međuvršju, restoran “Plaža”, pa pravo kući.

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a