Izlet u nepoznato, Bela Palanka i Pirot

Krećemo u dvodnevno nepoznato, vozi Vlada, vodi Keti. Kod Niša skrećemo u Sićevaćku klisuru.

Stižemo u mesto Crvena reka, koje preseca reka crvenkastih obala. Tu se održava turistička manifestacija Dan proje 2018. “Manifestacija „Dan proje“ čuva od zaborava stare kulinarske recepte i prenosi ih dalje kako su se oni od davnina i prenosili – s kolena na koleno. Ove godine učestvovalo je dvadesetak takmičara koji su se nadmetali za najbolju proju, a održan je i revijalni deo gde su svoje proizvode izložili članovi udruženja „Miris zavičaja“ iz Bele Palanke. Svi oni koji su se prijavili za učešće na ovoj manifestaciji prijavili su se sa ciljem da promovišu stare kulinarske recepte i da se druže, a pobeda je bila u drugom planu.”

 

“Crkva Sv. Kirila i Metodija se nalazi u Crvenoj Reci i sagrađena je 1933. godine. Građena je kao crkva-kosturnica jer se u oltaru crkve nalaze 52 skeleta srpskih vojnika koji su život izgubili u ratu 1915.godine.” 

Izletnici u Crvenoj reci

Nastavljamo na najveću plantažu lavande u Srbiji, koju je 2010.godine osnovala Ljiljana Petrović, bivša estradna menadžerka. “Nalazi se u ataru sela Crvena Reka, nedaleko od Bele Palanke u podnožju Suve planine na levoj obali Nišave. Na preko trideset hektara zasadila je 600.000 biljaka originalne francuske lavande “vera” koja se koristi kao podloga svih parfema i u medicini. Plantažu je proširila smiljem i melisom na po pet hektara, pa tako sada pod lekovitim biljem ima preko četrdeset hektara. Poznavaoci kažu da je to najveća plantaža u Srbiji, jedna od tri najveće u Evropi i da tako velikih zasada nema mnogo u svetu.“

„Divljanski manastir, Manastir Divljane, a neki ga zovu Manastir Svetog velikomučenika Dimitrija je manastir Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji niškoj, u selu Divljane, blizu Divljanskog jezera, na 5 kilometara južno od Bele Palanke u podnožju jugoistočnog dela Suve planine, na 450 mnv. Posvećen je Svetom velikomučeniku Dimitriju mirotočivom koji se slavi 8. novembra. Prvi put je 1394. godine izgrađen pravoslavni manastir na ovom mestu koji postaje zadužbina braće Mrnjavčevića krajem 14. veka, nakon njegovog prethodnog rušenja.”

U selu Divljana nastavljamo do najstarijeg hrasta na Balkanu, starog 1030 godina, s centralnom šupljinom u koju može stati 15 ljudi i otvorom ka nebu, a koji je živ i zelen. Blizu njega je drugi hrast star 600 godina.                                                                                                                                                                                                                                 Nastavljamo na Divljansko jezero. To je veštačka akumulacija u podnožju Suve planine, između sela Divljane i mokre, na oko 5 km od Bele Palanke. 

Vreme je za ručak. Vraćamo se u Crvenu reku, restoran „Špaj”. Ambijent jako lep, u bašti. Belopalanački brendovi su belopalanačka banica i paprika vrtka. Predjelo su nam: punjene vrtke, banica, srpska salata, hleb iz vurune, prevrelo mleko, a  glavno jelo: kobasica i pljeskavica, za desert vanilice.

Pošto Bela Palanka nema dovoljan hotel, na noćenje ćemo u Pirot, garni hotel “Alma”. Večernji obilazak Pirota.

Imamo dovoljno vremena i za  jutarnje razgledanje Pirota.

Drugog dana smo krenuli u obilazak Bele Palanke. Bela Palanka je u rimsko vreme bila Remisiana, jedan od najznačajnijih gradova rimske imperije na putu Via militaris, a u kontinuitetu postoji 2300 godina. Tu je živela dinastija Sever.

U centru Bele Palanke je i dobro očuvan miljokaz, čitač kilometara koji datira sa početka trećeg veka nove ere. Kameni stub je visok 2,4 m i dobro je očuvan. Miljokaz je inače najređe arheološko otkriće, jer ih je bilo relativno malo i postavljani su obično na raskrsnicama ili na mestima gde su putnici zamenjivali umorne konje. Postavljen je 230. godine na glavnom vojnom rimskom putu Via Militaris u vreme cara Aleksandra Severa, poslednjeg cara iz dinastije Sever
koja je 42 godine vladala Rimom. Miljokaz pokazuje udaljenost od Niša 22 milje, odnosno 35 km, što se poklapa sa sadašnjom udaljenošću tog mesta od Niša.

Obilazimo ostatke rimske bazilike.

Šetamo kroz ekološki rekreativni centar Banjica na ulasku u grad.

Obilazimo spomenik fudbaleru Crvene zvezde Rajku Mitiću.

Spomenik Belopalančanka s banicom. Dani banice održaće se 10-12.8.2018.

Idemo u oazu i srce Bele Palanke, Vrelo. Tu je Park heroja „Vrelo” te izvor i slap Mokranske reke. Na jezeru na steni je spomenik koji nije zadovoljio naše estetske kriterijume. Predstavlja devojku Belu po kojoj se Bela Palanka danas zove, a koja se nije htela udati za turskog agu pa se uopila na svadbi na ovom mestu.

U završnici našeg zanimljivog putovanja obilazimo jako lepu vinariju Malča kod Niša.

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a