Izlet u nepoznato, Ilino, Boljevac, Bogovinska pećina

Krećemo u nepoznato, vodi Keti, vozi Vlada. Veseli autobus pita se šta nam je ovog puta Keti pripremila.


Krenuli smo u Istočnu Srbiju.


Ulazimo u Paraćin, u ulice uređenih bašti, pa nas dočekuje Tanja Šaban koja oslikava stakla. Nudi nas pitama i sokom od maline.


Naš vozač Vlada

Ulazimo u opštinu Boljevac, prelazimo Čestobrodicu, prolazimo Boljevac i vidimo Rtanj.


Nastavljamo u selo Ilino, gde nas veoma toplo dočekuju.Kao što reče Zorica Minović: „Kad Keti povede Izletnik u “nepoznato” a u Ilino nas dočeka društvo “Penzioneri i invalidi rada Boljevac” svojim srcem, osmehom, raspoloženjem, igrom, pesmom, hranom… onda to bude dan za pamćenje!“

Sposobna dirigentica uigrala je izvorne grupe dece i odrasle vokalne soliste koji su nam pokazali bogatstvo pesama ovog kraja i raskoš srpskih i vlaških nošnji. Na kraju programa vlaško kolo igraju domaćini i gosti.
Ulazimo u zavičajnu kuću vajarke Ljubinke Savić Grasi, sagrađenu krajem 19.veka, posve rekonstruisanu.


Kuća je opremljena u tradicionalnom stilu predmetima domaće radinosti žitelja Ilina.Uređena je soba vajarke koja je živela i stvarala u Beogradu, ali je do kraja života ostala privržena svom zavičaju. Njen umetnički opus čine skulpture žene – majke, heroine, prelje, zatim portreti istorijskih ličnosti i nekoliko spomen obeležja.U neposrednoj blizini kuće nalazi se ilinsko vrelo, vrelo zdrave i hladne pijaće vode.

Iznad vrela je uređen etno kompleks.


Vraćamo se u dvorište ispred zavičajne kuće gde nam priređuju pravu gozbu, bogat izbor posnih lokalnih specijaliteta, od gibanice, pihtija od boba, pljeskavica od pečuraka, projare od heljde, prebranca, proje s koprivama, punjenih paprika, do velikog izbora kolača. Gozba za pamćenje.Nastavljamo u Boljevac, u Crkvu Sv.Proroka Ilije, izgrađenu 1861 po uzoru na Sabornu crkvu u Beogradu. Relikvija crkve je palac Sv. Petke.


Nastavljamo u Muzej timočke bune, koja je 1883. podignuta u vreme vladavine kralja Milana Obrenovića, zbog razoružavanja narodne vojske.Nastavljamo u mesto Bogovina, pa do Bogovinske pećine. Dočekuju nas dve lepotice u narodnim nošnjama sa pogačom i solju.Pred pećinom nas deca u vlaškim nošnjama dočekuju kolom uz svirku frule sjajne frulašice.


Bogovinska pećina- zaštićeno prirodno dobro, dužine preko 6000 m, jedna je od najlepših pećina u Srbiji
To je rečna, periodski aktivna pećina. Izgradile su je podzemne vode koje dolaze iz sliva Bogovinske reke i poniru u njen kanjon. U uređenom delu pećine je staza u dužini od 540 m, koja je uzdignuta od rečnog korita i omogućava nesmetan pristup do najlepših dvorana pećine.Vreme je za povratak.


Čeka nas Beograd.


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a