Izlet u nepoznato: Krčedinska ada

U nepoznato vodi Keti, vozi Vlada. Kao i obično, autobus je pun, jer izlete u nepoznato svi vole.Stižemo u Inđiju, sačekuju nas naši izletnici Živkovići i vode u „Kuću Vojnovića“ pored lepe zgrade opštine.


Kuća Vojnovića predstavlja reprezentativan primer neoklasicističke arhitekture nastale krajem 19. veka u Inđiji. Kao porodičnu imovinu, Đorđe Vojnović je prizemnu kuću, zajedno sa dragocenom zbirkom umetničkih slika i predmeta, nekoliko meseci pre svoje smrti krajem 1974. godine testamentom ostavio na korišćenje Opštini Inđija. Objekat je 1976. godine i zvanično proglašen spomenikom kulture od značaja za opštinu Inđija, od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U kući je jedna autentična prostorija s nameštajem i portretima.


Ulazimo u Narodnu biblioteku gde ima i retkih knjiga. Najstarija je iz 1778, Ezopove basne. Tu je i knjiga Đorđa Vojnovića „Inđija u sećanjima“.

Obilazimo Hram Vavedenja presvete Bogorodice, osnovan 1754. Freska Hrist u žitu, drugi put vidim sličnu.


Beška, Crkva Vavedenja presvete Bogorodice


Dereglija( splav, skela) u 11h vozi nas 20 minuta nizvodno Dunavom ispod mosta kod Beške do Krčedinske ade, prirodnog rečnog  ostrva


Krčedinska ada, oaza lepote i mira, poslednjih godina privlači sve veći broj posetilaca. Ona je jedna od najvećih ada u ovom delu Podunavlja. Poznata je kao prava oaza netaknute prirode i životinjskog sveta – stanište je stotina konja, podolskih goveda, magaraca, svinja, brojnih vrsta ptica. Kao takva, pravi je raj za ljubitelje prirode, ekologije i fotosafarija i budi veliko interesovanje domaćih i stranih turista.


“Dan stočara” se već nekoliko godina održava na ovom mestu i mi smo bili pozvani da budemo gosti organizatora, u društvu tri benda i brojnih Novosađana i Koviljaca.


O raspoloženju nećemo ni pričati, sve se da videti.


A onda, vraćamo se ponovo dereglijom na kopno, sada uzvodno, duž obale.

Nakon piknika na Adi, svraćamo u stari Slankamen

Tu ćemo posetiti vinariju  Acumincum, na ostacima starog slakamenačkog hamama sa tri prostorije.Doviđenja, Dunave!


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a