Izlet u nepoznato – oko Jagodine

Opet smo na putu u nepoznato, vozi Vlada, vodi Keti. Šta li je Keti smislila za danas?

U Bagrdanu ulazi etnolog Mika Aleksić, koji će nas voditi. Idemo u Gornji Račnik, gde je snimana serija “Koreni”. Obilazimo sobrašice, kuće za udruživanje za zaštitu poljoprivrede, na „poljorabraniju“.

Selo je dosta zapušteno, kuća koju je gradio Aca Kostić sa muralima nekad je bila jako lepa, treba joj obnova.

Nastavljamo u Kočino selo, nazvano po junaku Koči Anđelkoviću, gde se nalazi hrast star oko 300 godina, raskošan, na obali brze Velike Morave.

Nastavljamo izlet. U mestu Staro lanište obilazimo pravljenje korpi i asura od pruća.

Slikamo spomenik Jovanči Miciću, na ulazu u Jagodinu iz pravca Ćuprije na kružnom toku regionalnog puta Jagodina – Ćuprija – Paraćin – Rekovac. U unutrašnjosti i ispred globusa, koji je promera devet metara, na kome piše „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh”, postavljeno je šest kofera, koji simbolišu zemlje u kojima je bio.

U selu Glavinci slikamo se pored spomenika srpskom seljaku, dobro urađenom, seljak i seljanka. „Podigli su ga meštani i MZ u znak zahvalnosti selu i starijim generacijama, a u cilju očuvanja tradicije i sećanja na nekadašnji način obrađivanja njiva. Zbog toga seljak u jednoj ruci nosi motiku a u drugoj testiju za vodu, dok seljanka, koja ide iza njega, nosi korpu sa hranom i motiku. Spomenik je napravljen od betona, a patiniran je bronzom. Uradio ga je mladi vajar iz
Jagodine Ivan Marković.“

I
Izletnici kod spomenika srpskom seljaku u selu Glavinci

U nastavku izleta ogladnili smo. Čeka nas restoran „Belički kej“ u Jagodini.

Prelazimo Moravu i posećujemo prelepi manastir Tomić, posvećen Sv. apostolu Tomi.

Videćemo se na sledećem izletu.

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA: Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a