Izlet u nepoznato

Izleti u nepoznato su poslastica u “Izletnik”-u. Iako je teško smisliti destinacije na kojima većina izletnika nije bila, Keti to još uvek polazi za rukom. Prelazimo Savu i Mačva nas čeka raširenih prolećnih ruku.


Većina nije bila u mačvanskoj Beloj Crkvi. Banatsku je više njih posetilo. Ova je poznata po dizanju ustanka  u Srbiji 7.7.1941. a i po beloj crkvi koja i daje ime selu.


Prolazimo pitominom, proleće se rascvetava, ljudi obrađuju polja i uređuju brojne malinjake, po kojima krupanjski kraj postaje sve više poznat.


Idemo u selo Bogoštica, uspon do manastira Bogorodice Trojeručice. Tu je trebao biti spomen dom poezije, postavljene su table, ali je napravljen manastir, zadužbina šabačkog vladike Lavrentija, na njegovom imanju. Crkvica je rađena po uzoru na Njegošev mauzolej na Lovćenu. Lep je pogled odozgo. Ispred velikog konaka imamo posluženje, odličnu rakiju i kafu.


Silazimo u Krupanj, koji je nastao zahvaljujući rudarstvu (antimon) i u spomen domu prisustvujemo manifestaciji Udruženja građana „Pečurka“, Krupanj, koje je organizovalo školu gljivarstva.


Ulazimo u „Muzej Krupnja“, zadužbinu sveštenika protojereja-stavrofora  Aleksandra Đurđeva, u njegovoj porodičnoj kući. Omiljeni sveštenik Aleksandar nam pokazuje muzej sa 3000 eksponata.


Ispred muzeja je restoran, kao prelepi srpski salon, u kojem nam serviraju  ručak.


Kako se odnosimo prema našoj istoriji? Nastavljamo u etno selo Mačkov kamen i penjemo se na vidikovac Perunika. Mačkov kamen je vrh na planini Jagodnja u severozapadnoj Srbiji, gde su vođene teške borbe između 1. srpske i 6. austrougarske armije od 19. do 22. septembra 1914, u toku Prvog svetskog rata.  U toku dana smenjivalo se sunce, magla, kiša; smenjivali su se oficiri- ujutru je boj započinjao oficir a završavao je redov; od magle se nisu prepoznavali protivnici, vrh je više puta bio osvajan i gubljen! U kripti crkve – spomen kosturnice  u Krupnju i u kapeli spomen kosturnice na Mačkovom kamenu (delo arhitekte Momira Korunovića) nalaze se ostaci 2000 junaka: 1200 Austrougara i 800 Srba: razlikovali su ih po načinu umiranja: Austrougari su bili sa ranama od kundaka, zuba, a Srbi od metaka! Takav moral do tada nije bio viđen!  S pijetetom obilazimo spomen kosturnicu.


Stižemo u Stolice kod Krupnja. U tom selu je 26-27. septembra 1941. održano jugoslovensko savetovanje rukovodilaca narodnooslobodilačkih snaga, na kome je rešeno pitanje vojne strukture i organizacije. Formirani su glavni štabovi u svim pokrajinama, a Glavni štab je preimenovan u Vrhovni štab. Takođe na savetovanju je usvojen i jedinstven naziv za borca – partizan i njegova spoljna oznaka – crvena zvezda petokraka.


Na ovom izletu smo videli kako se čuva sećanje na starije i novije istorijske događaje. Nedovoljno. Neka nas na to podseti jagorčevina koja cveta na Mačkovom kamenu, na tlu natopljenom krvlju u 1.svetskom ratu.


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a