Izlet u polunepoznato, u Tromoravlje

Zbog pandemije korone baš dugo nismo putovali, puna 3,5 meseca. Uželeli smo se jedni drugih. Izlet u polunepoznato vode Keti i Ivan Marković (profesor istorije arhitekture), a vozi Dragan. Preduzete su sve mere zaštite: maske, viziri, dezinfekcija ruku pri posluženju i na ulasku u zatvorene prostore, distanca pri razmeštaju u autobusu. Sprovedene mere, po preporukama struke, dale su očekivani efekat i niko se od izletnika nije razboleo od kovid infekcije u inkubacionom roku.

Izlet je posvećen 100 godina od dolaska ruske emigracije u Srbiju i stvaralaštvu ruskih arhitekata, naročito arhitete Vasilija Androsova (1873-1934) koji je projektovao preko 250 veoma različitih sakralnih i drugih objekata u toku 20 godina svog života u Srbiji. Ostavio je svoj pečat u Beogradu (imao je velikog udela u konačnom oblikovanju Crkve Aleksandra Nevskog, a projektovao je javne i stambene zgrade od kojih je najznačajnija fasada Glavne pošte) i širom Srbije.

Vozimo se autoputem do Ćićevca, gde skrećemo u Tromoravlje, manje poznato kao Župa Zagrlata. Prelazimo Veliku Moravu i prolazimo Varvarin.

Ulazimo u mesto Bačina, u čijem centru je velika i lepa crkva Preobraženja Gospodnjeg, koju je projektovao Vasilij Androsov na ideju vladike Nikolaja Velimirovića. Poseban je zvonik sa triforom, tri otvora, i konhe koje su pevnice. Veći deo freski je radio ruski baron Nikolaj Majendorf, kao i slike na ikonostasu, dok je duborez ikonostasa rad duborezaca sa Ohrida.

Tu smo održali parastos izletnicima koji su preminuli od prošle godine.

Nastavljamo u selo Izbenica, do hrama Pokrova Presvete Bogorodice, koju su podigli meštani tokom okupacije 1943.godine. Jednobrodna je u moravskom stilu, a zvonik ima dva otvora. Oslikao ju je Janko Rašić, ali nakon uništenja novi je freskopis uradio Maka Minić.

Nastavljamo u romsko selo Suvaja, čiji stanovnici uglavnom žive i rade u Berlinu, a u palate koje su podigli dolaze za Đurđevdan i na letnji odmor.

Vraćamo se u Bačinu, gde se nalazi vinarija „Bačina vino“, a vina se zovu „Dolina“. Bačinska dolina je očarala i jednu grupu Šveđana koji su obišli ovaj kraj. To je bila ljubav na prvi pogled, i na njihovu inicijativu je ponikla vinarija Bačina vino koja po tradiciji počiva na vinogradima porodice Milutinović. Najveći deo proizvodnje izvozi se u Švedsku.

Nastavljamo u selo Bagrdan, poznato po izuzetnom delu arhitekte Vasilija Androsova, neobičnoj spomen kosturnici gde su pohranjeni posmrtni ostaci 88 seljana izginulih u I svetskom ratu, previše za tako malo mesto.

Pogledajmo tu građevinu iz više uglova. Veoma je originalna i ne liči ni na jednu koju smo već videli. Vrlo je specifične krovne konstrukcije, sa zdepastim stubićima koji su bili lični pečat Androsova, i sa neobičnim uglovima zidova.

Nastavljamo autoputem do mesta Krnjevo, gde ćemo u motelu Krnjevo u kafani „Kafana za dva dana“ imati odličan ručak (teleća čorba, piletina s prelivom od pečuraka, suvi vrat na roštilju, odličan kolač).

Izlet završavamo jednosatnim odmorom u etno kompleksu „Moravski konaci“, koji obilazimo, pa ulazimo na piće.

Doviđenja, do sledećeg izleta!

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA. Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a