Jugozapadna Rumunija

Rumuniju smo istražili iz raznih pravaca. Sada obilazimo u jugozapadnu Rumuniju.


Drobeta-Turnu Severin se nalazi u istorijskoj pokrajini Vlaška, naspram gradu Kladovo u Srbiji, u delu poznatom kao Oltenija, na obali Dunava na njegovom izlasku iz Đerdapa. Grad su stari Rimljani izvorno zvali Drobetae. Svoje ime Turnu Severin, odnosno Severov toranj, grad je dobio po tornju koji je bio sagrađen na brežuljku okruženom dubokim jarkom, u spomen pobede rimskog cara Aleksandra Severa (222-235) nad Kvadima i Markomanima. Svoj strateški i privredni značaj ovaj grad dobija tek posle izgradnje srpsko-rumunske hidrocentrale Đerdap 1972. godine. Kao posledica toga, Drobeta Turnu Severin je postao energetsko središte Rumunije.

Razgledanje kulturno-istorijskih znamenitosti grada: rimski kamp


Ostaci Trajanovog mosta (remek delo arhitekte Apollodorus od Damaska). Most se sastojao od dvadeset lukova, poduprtih kamenih stubovima, od kojih je nekoliko još uvek vidljivo za nižeg vodostaja Dunava.

-Srednjevekovna tvrđava

Park Tudor Vladimiresku


Palata Teodor Kostesku


Banja Herkulani (Băile Herculane), Herkulova banja,  smeštena  je u dolini reke Černe, između planina Mehedinci na istoku i Černa na zapadu, na nadmorskoj visini od 168 m. Po legendi, tu je Herkul obnavljao snagu pre borbe s Hidrom. Banju su osnovali Rimljani, tokom svojih osvajačkih pohoda na dačke teritorije. Po lekovitim svojstvima termomineralnih izvora bila je poznata u čitavom Rimskom carstvu, a kasnije je bila omiljeno banjsko mesto carice Sisi- Elizabete, supruge cara Franca Jozefa. Danas se koristi 19 prirodnih izvora tople lekovite vode, raspoređenih dolinom reke Čarne, u dužini od 4 km.


Razgledanje grada sa brojnim prelepim palatama. Počinje njeno renoviranje otkad su je preuzeli Nemci.
Obilazak pravoslavnog manastira Tismana iz 14. veka, jednog od najlepših i najstarijih manastira u Rumuniji. Posvećen je Bogorodici.


Na ulazu  u manastir je Muzej nacionalne banke, Muzeul Tezaurul BNR“, muzej bogatstva i zlata rumunske države.


Polazak za Targu Žiju koji je upravno središte okruga Gorž. Dolinom reke Žiju pruža se glavni pravac koji povezuje Olteniju sa Transilvanijom preko jednog od najvažnijih prevoja na Karpatima.

Čak smo imali svečanu pratnju žandarmerije, da bismo se lakše kretali gradom.Targu Žiju je poznat kao rodni grad modernističkog vajara Konstantina Brankušija. Obilazak i razgledanje znamenitosti grada: Beskonačni stubUlazimo u lepi park sa Park sa delima vajara Konstantina Brankušija, kroz Kapiju poljubaca, sa znakom jedinstva muža i žene (opraštanje na odlasku u rat).


U parku je Sto tišine, kao poslednji porodični ručak pre odlaska u rat, sa 12 stolica, kao 12 apostola.


Obilazimo divan park pored reke Žiju sa delima vajara


Nastavljamo put u Lainici manastir


Na povratku ćemo još videti muzej sela, pa polako natrag u Srbiju. Zadovoljni putnici traže da se izlet ponovi.


Zato smo Ljubomira, koji se nije odvajao od nas tri dana, na licu mesta učlanili u “Izletnik”!


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a