Kad se taksi srca slože…

U blizini Vladičinog Hana nalazi se mala crkva u selu Kacapun, do koje stići – predstavlja pravu avanturu. Autobus ne može proći, terenska vozila mogu, a nas ima mnogo. Kako sve prevesti? Našoj Keti su se razne ideje vrzmale po glavi, dok nije odlučila da taksiste pozove u pomoć. „Bum taksi“ na čelu s ljubaznim Nebojšom upustio se u avanturu.


Kolona taksi vozila je lošim putem kroz malinjake i lepu prirodu stigla do manastira.Dočekao nas je jeromonah, otac Serafim i pokazao nam manastirsku crkvu Sv Ilije  iz 13.veka.

U njemu se čuvaju mošti Sv. Zosima Tumanskog.


Prema spoljnim arheološkim ostacima zidova, manastir potiče iz 13. veka i zato predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja. Na osnovu arheoloških podataka freske u manastiru prvi put su oslikane u 16. veku. Zidno slikarstvo u ovoj svetinji je veoma oštećeno, mada se još uvek mogu prepoznati predstave svetitelja i scena iz svetog pisma.


Manastir Sv.Ilije u Kacapunu dugo je bio i bez monaštva. S blagoslovom vladike vranjskog Pahomija, a uz pomoć ministarstva vera Vlade Srbije i vernika iz Pčinjskog okruga, 2003. god. počela je obnova manastira. Ozidan je i konak za smeštaj monaštva,  urađen je improvizovani zemljani put do manastira i raščišćen prostor oko samog manastira. Dva monaha prave sveće, ikone i mirišljavi tamjan.

Prema predanju, u manastiru je 1809. iguman Simeon sa lokalnim Srbima podigao ustanak koji je Mehmed paša u krvi ugušio, ustanike obesio, kaluđere rasterao, manastir zatvorio, a manastirske knjige odneo u Vranje.


Nakon posluženja, taksisti nas vraćaju u Vladičin Han.


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(priča i snima prim.dr Anka Stanojčić)