Manastir Janja

Manastir Janja, s geografskim položajem u oblasti Starog Vlaha, nalazi se u selu Rutoši u Opštini Nova Varoš i graniči se sa selima Seništa i Radoinja. Manastir pripada Eparhiji Mileševskoj i posvećen je Pravednim roditeljima Presvete Bogorodice, Joakimu i Ani.


Na sajtu rezervata Uvac našla sam ovaj tekst iz 2008:

“OBNOVA MANASTIRA JANJA
Četiri veka posle čamotinje u ruševinama i jasenju, u selu Rutoši sakupljeno je rasuto kamenje i iz tame vekova vaskrsla je bogomolja, pominjana u epskim pesmama još iz doba Nemanjića i narodnom predanju kao “crkva Janja u Vlahu Starome”. Konačno, minulog vikenda, osveštana je svetinja – sada Manastir Svetih pravednih Joakima i Ane – pa se klisurom Uvca opet oglašava zvono, gore kandila, pale sveće za duše predaka… Podsećajući da je Janja, za poslednjih 13 godina, 14. obnovljeni manastir u Mileševskoj eparhiji, a izgrađene su i 33 crkve, vladika mileševski Filaret istakao je da je ova svetinja imala značajnu duhovnu ulogu na reci-graničarki. Sada će zvono, rekao je, sabirati na molitve narod sa obe obale, te pozivati na ljubav, slogu i čuvanje vere. USKORO započinju arheološka iskopavanja na mestu starog konaka, pored puta za Klak, a spreman je i projekat za gradnju novog. Jer, igumanija Justina (Petković) – već četiri godine – konači u kući familije Gordić, na čijem imanju su bili ostaci svetinje.”


Nije bilo lako doći do manastira Sv. Joakima i Ane, od milja, manastira Janja.  Od Pribojske banje uzan asfaltni put  vodi oko 1 km, a dalje makadam ka selu Rutoši. Nas četiri imale smo privilegiju da nas starim autom odveze igumanija manastira, mati Justina, i da nam celo vreme priča o pravoslavlju  i naročito carici Milici. Kad se grupa okupila, ispričala nam je o nastojanjima da uz pomoć naroda izgradi manastirski konak, u kojem će nas, Bože zdravlja, ugostiti sledeći put kad dođemo.


Zasad je podignuta prva ploča konaka, a  mati Justina i dalje  stanuje kao podstanar.


Toplo nam priča o bezdetnim parovima koji se ovde mole Sv. Joakimu i Ani, pa kasnijim lepim vestima o bebama koje su dobili.

Nadamo se da ćemo sledećeg puta videti i konak i zateći sestrinstvo. Dotle, mnogo sreće želim mati Justini u njenim nastojanjima da svetinja bude dostupna što većem broju ljudi.


(priča i snima Prim. dr Anka Stanojčić)