Maramureš, neočekivana lepota

Novu avanturu Izletnika vodi Keti, vozi Vlada, pomaže vodič Dušan. Pravac: Rumunija,  cilj: Maramureš.


Vršac je prvi odmor

Malo duže smo čekali na granici

Pred nama je zanimljiv i dug put duž granice sa Srbijom, pa Mađarskom pa Ukrajinom


Prolazimo Temišvar

Oradea, centar oblasti Krišana,  bukvalno nas je zadivila

Prolazimo prelepom nizijom i konačno stižemo u Baia Mare, centar Maramureša


Posećujemo Etnografski muzej u Baia Mare, da upoznamo običaje i život u Maramurešu


Tipična moderna kuća u Maramurešu, drvena i ukrašena bogatim cvetnim aranžmanima


Muzej sela u Baia Mare i prigodni folklorni program koji izvode deca s posebnim potrebama


Kroz prelepe predele vozimo se u Surdesti, gde se nalazi prva od dve drvene crkve pod zaštitom UNESC-a. Obe su posvećene Sv. Arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Pravoslavna u mestu Plopis

Najviše je gradio Veliki Stefan. Stefan III Moldavski znan i kao ili Stefan Veliki (rumunski: Ștefan cel Mare ili Ștefan cel Mare și Sfânt – Sveti Stefan Veliki), 1435. – 1504., bio je moldavski vojvoda u razdoblju 1457. – 1504. Za svog života stekao je slavu po čitavoj Evropi zbog svog dugotrajnog otpora osmanskim Turcima. Od njegovih zadužbina još jedino postoji kula zvonara u Baia Mare.


Jedna od najvećih atrakcija  sveta je Veselo groblje, Cimitirului Vesel. Ovo groblje je na prvom mestu po posećenosti među grobljima u Evropi, a u svetu je popularnija jedino Dolina kraljeva u Egiptu. Nalazi se u selu Săpânţa.  Ovaj neobičan običaj započeo je  slikar naivac, Stan loan Patras koji je sagradio prvi ovakav spomenik davne 1935. Groblje, rad lokalnih zanatlija, čuveno je po drvenim krstovima uglavnom plave boje sa duhovito sročenim epitafima i slikama u naivnom maniru, koje prikazuju karakteristične scene iz života pokojnika.Vraćamo se u Siget Marmatei (Sigethu Marmatei)   do ustanove evropskog sećanja,  memorijalnog centra žrtvama komunizma, Memorialul victimelor comunismului al rezistentei.

Šarmantno i ljupko selo Bârsana krasi  predivan manastirski kompleks izgrađen od drveta i kamena, smešten na blagom uzvišenju i okružen divnim voćnjakom. Zbog svoje lepote i duhovne važnosti manastirski kompleks Bârsana nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine.


U mestu Viseu de Sus ukrcavamo se  u jedinstveni voz, Mocanita (čita se mokanica). Radi se o posljednjim  parnim lokomotivama u Evropi, koje su u funkciji, prevoze drvo, a vikendom turiste. Sledi šest sati nezaboravne vožnje i odmora pšored reke Vaser.


Obilazak Kluža (Kluj- Napoca). Episkopska pravoslavna crkva, koju zovu Mitropolija. Ispred je spomenik Avram Iancu. Gradska kuća. Rimokatolička katedrala i spomenik kralju Matiji Korvinu.


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a


(slika i priča Prim.dr Anka Stanojčić)