Pančevo- manastir Vojlovica

Krenuli smo, vodi Keti, vozi Vlada. Ima nas za ceo bus plus (bus i kombi).


Manastir Vojlovica je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi kod Vojlovice, u jugoistočnom predgrađu Pančeva, na oko 5,5 kilometara prema Starčevu, u krugu Rafinerije „Pančevo“. Prema najstarijoj verziji, manastir je osnovao 1383. despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, a najstariji pouzdani izvor ostavio je jeromonah Partenije 1542. godine (neka predanja govore da su crkvu podigli monasi koji su se doselili iz srpskih krajeva). Oduvek je bio važno duhovno središte ovog dela Banata. Manastir je nebrojano puta razaran, zatvaran, spaljivan. Divimo se prelepom ikonostasu.


Pančevo se nalazi na ušću reke Tamiš u Dunav. Grad lepim čine brojne crkve i atraktivne građevina iz 19.veka. Krećemo u razgledanje grada i kulturno-istorijskih spomenika sa lokalnim vodičem.


Muzej pivarstva: Prvi objekti za proizvodnju piva su izgrađeni uz obalu reke Tamiš, 1722. godine, kada je Pančevo bilo deo Austro-Ugarske. Pivaru je otvorio Jevrejin Abraham Kepiš i ona je nakon promene nekoliko vlasnika,od 1847. godine, postala vlasništvo porodice Vajfert, odakle i njen današnji naziv – Vajfertova pivara. Poznati industrijalac i vlasnik pivare Đorđe Vajfert rođen je u Pančevu. Rodni grad je, u spomen na svog velikog sugrađanina, u zgradi najstarije pivare podignute 1722. godine,  2016. godine otvorio muzej koji nosi ime Đorđa Vajferta.

U muzej je pretvoren samo jedan deo pivare, odnosno “kula” na pet spratova u kojoj se nalaze varionica i ostala postrojenja stara više od 100 godina, velike bačve za proizvodnju piva


Danas se u Pančevu po staroj recepturi proizvode piva “Guverner” i “Rudar”


Simbol Pančeva je Uspenska crkva, podignuta u periodu od 1801. do 1810. godine.  Crkva je izgrađena dobrovoljnim prilozima dobrotvora među kojima je bio i Karađorđe Petrović, kao jednobrodna građevina u duhu baroka sa naglašenim elementima klasicizma. Zapadnim pročeljem dominira raskošan portal uokviren sa dva visoka izdužena, zvonika. Smenjivanje snažnih stubova sa ugaonim stubićima i prislonjenim pilastrima doprinosi utisku stremljenja u visinu, na čemu su graditelji Uspenjske crkve najviše insistirali.


Narodni muzej Pančevo se nalazi u samom centru grada, na Trgu kralja Petra Prvog. U njemu se čuvaju pokretna kulturna dobra koja svedoče o istoriji Pančeva i okoline. Zgrada Muzeja je impresivna građevina iz 1833. godine, rađena u stilu neoklasicizma. Tokom više od jednog veka u njoj je bila smeštena uprava grada, Magistrat, a od 1965. godine Narodni muzej “Pančevo” sa svojom bogatom zbirkom predmeta iz oblasti arheologije, istorije, etnologije i istorije umetnosti. Pojedini eksponati koji se ovde čuvaju po svom zanačaju prevazilaze lokalne okvire (slika Paje Jovanovića “Seoba Srba”,  zbirka slika Uroša Predića, zastava Srpskog Vojvodstva iz 1848. godine, keramički predmeti stari 7.000 godina, iz perioda Starčevačke kulture, unikatna veš – mašina iz XIX veka i niz drugih).

Prošetajmo još tamiškim kejom,


zasladimo se u “Poco loco”, pa se vraćamo.
(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a