Plovidba kroz Đerdapsku klisuru- Kapetan Mišin breg

Čekaju nas prelepi predeli, vodi Keti, vozi Vlada. Autoputem prema Nišu, skretanje za Požarevac.


Golubac. Dunav širok kao more.Vozimo se duž Dunava uz valcer „Na lepom plavom Dunavu”. U Tekiji se ukrcavamo u brod „Aquastar” i vozimo se dva sata do Donjeg Milanovca i nazad.


ĐERDAPSKA KLISURA – je najduža i najveća klisura u Evropi. Nastala je pre mnogo stotina hiljada godina, razdvajanjem planinskog masiva Karpata. U taj rased ulilo se Panonsko more, koje je kasnije nestalo, a kroz 130 km dug kanjon danas teče Dunav.


Plovimo kroz: „Veliki kazan”, čije je korito široko 150–170 m, a strmi, skoro vertikalni odseci dostižu i 300 m. U njemu su brojni vrtlozi čije dubine dostižu i 70 m. Nakon Velikog sledi „Mali Kazan” – sa širinom korita 180 do 300 m. Klisura je usečena u starije i otpornije stene – povezuje Donjemilanovačku sa Oršavskom kotlinom. Korito Dunava je u ovom delu Đerdapske klisure najuže. Sa juga Kazan opasuje planina Miroč, a sa severa Munci Almažujuj.

Videli smo: Trajanovu tablu, koja potiče iz vremena Trajanove ekspedicije protiv Dačana severno od Dunava, 100-103. Nalazi se u Kazanu i može da se vidi samo s vode.


Preko puta Trajanove table, ali sa rumunske strane, nalazi se statua Decibela (Decebal) , koja obeležava pobedu Rimskog carstva nad Dakijom. Statua je visoka 40 m i najviša je skulptura isklesana u steni u Evropi. Bilo je potrebno 10 godina da se napravi, u čemu je učestvovalo 12 alpinista-skulptora 1994-2004. Samo nos je dug 7m!


Vozimo se na Kapetan Mišin breg, u eko-etno kompleks „Kapetan Mišin breg” (nazvan po velikom dobrotvoru Kapetan Miši Anastasijeviću). Tu se nalazi galerija na otvorenom „Čovek, drvo, voda” sa nekoliko stotina eksponata uzetih iz prirode, oblikovanih, sređenih i postavljenih u galeriji.


Za ljubitelje dobrog zalogaja pripremaju se specijaliteti ovog kraja: pohovana kopriva, kozji sir sa mirođijom, jaretina na ražnju… Postavljena je bogata „Vlaška sofra”.


Sa brda se pruža prelep pogled na đerdapsku klisuru. Pogled na Dunav dočarava vam bokokotorski zaliv pa zato nije čudo da se taj deo Dunava naziva „Srpskim morem”.


Žao nam je što se moramo vraćati…

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a