Pod krilima beloglavog supa (Uvac)

Ako krenete u jugozapadnu Srbiju, u Specijalni rezervat prirode “Uvac”, ne možete  ni sanjati kakve ćete lepote videti. Veselo društvo u “Izletniku”, predvođeno Keti i Vladom, kreće u avanturu. Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Zlatibor… konačno silazimo ka Zlatarskom jezeru. Prelepa planinska reka Uvac, čiji meandri su naš Kolorado, zaustavljena je na tri mesta branama i hidroelektranama, šireći se prvo u Sjeničko (Uvačko), pa Zlatarsko pa Radovinjsko jezero. Na Zlatarskom jezeru čeka nas katamaran kapetana Tajsona.


Provešće nas preko jezera nestvarne plavozelene boje, kroz meandre Uvca, sve začinjeno ukusnim ručkom, dobrom muzikom i- naravno- plesom.

Između dva jezera videćemo manastir Mileševa, čija je prelepa freska Beli Anđeo svetski poznata.


Onda nas čeka kapetan Mića na katamaranu, da nas proveze po prekrasnom Sjeničkom (Uvačkom) jezeru, da nas odvede u Ledenu pećinu koja je dostupna samo s jezera,  ali pre svega da nam s mnogo ljubavi priča o beloglavom supu,  koji ovde živi u najvećoj koloniji, oko 600 jedinki. Maskota Srbije na Olimpijskim igrama u Londonu, beloglavi sup je ptica od koje bismo mogli mnogo da naučimo, o njenoj vrednosti u eko sistemu, o doživotnoj vernosti para supova. Uživamo u ponosnom letu supova koji koriste vazdušne termale da graciozno kruže nad zadivljenim posmatračima.


Prelepo je bilo. Vratićemo se ponovo, da uživamo  u rajskim jezerima i ponosnom letu beloglavog supa. Detalje o ovim predelima možete pogledati na sajtu Specijalnog rezervata prirode Uvac,  http://www.uvac.org.rs/ i da im pišete na  office@uvac.org.rs

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(tekst Anka, snimci: Ljilja)