Program

AKTIVNOSTI “IZLETNIKA” U 2018. GODINI
MART: Pančevo, Bavanište

APRIL 2018:

LOZNICA- TRŠIĆ-GUČEVO- MANASTIR TRONOŠA

(Izlet posvećen junacima Prvog svetskog rata)

LOZNICA-nalazi se u podnožju planine Gučevo, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Kroz grad protiče rečica Štira koja se par kilometara dalje uliva u Drinu. Naselje na mestu današnje Loznice prvi put se pominje u povelji kralja Milutina s početka 14. veka. Ime je verovatno došlo od reči lozica zbog velikog broja vinograda.
Nadomak Loznice su u Prvom svetskom ratu vođene Cerska bitka, bitke na Mačkovom kamenu, Gučevu i Drini.
Poseta crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, spomen kući Jovana Cvijić, galeriji Miće Popovića.
TRŠIĆ– Nalazi se pored reke Žeravije. Poseta memorijalnom muzeju Vuka S. Karadžića
GUČEVO– Planina na čijem se vrhu nalazi spomen kosturnica u kojoj su sahranjeni srpski i austrougarski vojnici poginuli u Prvom svetskom ratu. Na tom terenu vođena je rovovska bitka poznata kao „Bitka iznad oblaka”.
MANASTIR TRONOŠA- nalazi se u podrinju. Gradnju manastira je započeo kralj Dragutin, a dovršila ga je njegova žena Katelina 1317. godine. U manastirskom konaku smešten je memorijalni muzej Vuka Karadžića.
Gučevski vajati-etno kompleks.

 

 

 

 

 

PROVEDIMO VASKRS ZAJEDNO

SUBOTICA-KELEBIJA-PALIĆ

SUBOTICA- danas miran ravničarski grad, nekada je bi na raskrsnici Evrope i Azije. Prvi put se pominje 1391. godine kao Zabatka, slobodno trgovište pod zaštitom samog Kralja Ugraske, a u svojoj istoriji je menjao naziv dvesta puta. Današnji naziv nosi od 1653. godine po Suboti Vrliću, vojvodi cara Jovana Nenada.
Gradska kuća-podignuta u čast Marije Terezije za samo dve godine (1908-1910), a još dve godine je trajalo uređivanje enterijera. Podignuta je po nacrtima budimpeštanskih arhitekata koji su svoje planove izradili u stilu mađarske secesije. Na tornju visokom 45 metara nalazi se vidikovac sa kojeg se pruža prelep pogled.
Srpska pravoslavna crkva- posvećena Vaznesenju Gospodnjem sagrađena je 1723-1726. god. Ikonostas iz 1766. god. Poklonjen je manjoj crkvi posvećenoj Svetom Dimitriju, u Aleksandrovu. Današnji izgled crkva je dobila 1910. god. Ikonostas u današnjoj crkvi izradio je Johanes Lukeš pod nadzoroma -Paje Jovanovića. O bogatoj subotičkoj udovici koja je finansirala radove postoji zapis u soklu ispod ikone Isusa Hrista.
Rimokatolička crkva Svete Tereze Avilske- građena je od 1773-1798. godine. Sagrađena je u duhu prelaznog barokno-klasicističkog stilskog perioda. Crkva svojim monumentalnim razmerama i skladnim arhitektonskim kompozicionim rešenjima dominira jednim od glavnih trgova u gradu. Predstavlja zaštićeno nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. 1974. godine Papa Pavle VI podigao je ovu crkvu u rang bazilike.
Sinagoga – sagrađena je 1902. god. u stilu secesije. Nedavno je obnovljena kao spomenik kulture od izuzetnog značaja,
Šetnja gradom koji obiluje prelepom arhitekturom kao što su zgrada pozorišta iz 1854. godine, zelena i plava fontana, palate Ferenca Rajhla, Stanka Manojlovića, Vojnić, Šimegi, Leović itd.
KELEBIJA – pogranično selo na severu Vojvodine i ujedno najsevernije naselje u Srbiji. Naselje je poznato po ergeli „Jadran“ u kojoj se uzgajaju lipicaneri. To je impresivni kompleks koji se prostire na 20 hektara uređenog prostora, sa nekoliko objekata u panonskom stilu, među cvetnim lejama, zelenilom i dugim drvoredima. U ergeli se nalazi bogata zbirka čeza, fijakera, saonica. Restoran u ergeli jedinstven je po tome što ga od štale deli samo stakleni zid kroz koji se vide lipicaneri. Pored zida u restoranu se nalazi sto u obliku potkovice. Posebno uživanje je jahanje lipicanera i vožnja fijakerima do Majura gde je vaskršnji ručak.
PALIĆ- jezero i banjsko mesto iz 1845.g. na kome se nalazi jezero eolskog porekla bogato termalnim izvorima sa slankastom vodom. Palić se razvio u banju i odmaralište u parku engleskog stila, sa vilama u stilu secesije. Videćemo ženski štrand, ZOO vrt, vodotoranj koji je zaštitni znak Palića

 

 

 

 

ĐAVOLJA VAROŠ-PROLOM BANJA- KURŠUMLIJA

ĐAVOLjA VAROŠ – spomenik prirode koga čine dva retka prirodna fenomena: zemljane figure (202) koji su specifični oblici reljefa i dva izvora kisele vode.
PROLOM BANjA – banjsko i klimatsko lečilište.
Crkva Lazarica – izgrađena 1890. godine. Po narodnom predanju kod Crkve se pričestio deo vojske Cara Lazara pred Kosovski boj. Ispred Crkve se nalazi šest uvijenih šljiva koje predstavljaju neobjašnjivu prirodnu retkost.
KURŠUMLIJA – prva prestonica Stefana Nemanje u kojoj je sagradio i svoja prva dva manastira (Manastir Sv. Nikole i Manastir Svete Bogorodice) između 1159. i 1168. godine.
PROKUPLjE – Crkva Sv. Prokopija u koju su prenete mošti Sv. Prokopija iz Niša 1386. godine.
PLOČNIK – selo se prvi put pominje u letopisu 1386. godine kada je na tom mestu Knez Lazar naneo poraz turskoj vojsci. 1927. godine otkriveni su predmeti iz doba neolita poznatog kao vinčanska kultura. Pored toga u Pločniku su pronađeni dokazi o najranijoj preradi bakra u Evropi po čemu je ovo mesto postalo svetski poznato. Pored toga pronađeni su ostaci rimske i vizantijske kulture. Na lokalitetu je sagrađeno najstarije selo u Srbiji – rekonstruisano selo od pre 7000 godina sa oznakama na kućama gde su radile tkalje, kovači, grnčari.

ITALIJA

NEPOZNATO