Program

AKTIVNOSTI “IZLETNIKA” U 2020. GODINI

 

 

 

SEPTEMBAR 2020.

IZLET U NEPOZNATO

 

 

SPOMEN KOMPLEKS KNEZA MILOŠA U GORNJOJ DOBRINJI

 

 

 

REPUBLIKA SRPSKA I BOSNA

PIROT, MANASTIRI SUКOVO I POGANOVO, STARA PLANINA, VODOPAD BIGAR I JEZERA, КNJAŽEVAC

PIROT- nalazi se na antičkom putu Via Militaris, okružen Starom, Vlaškom i Suvom planinom i  Belavom,  a kroz grad protiču reke: Nišava, Jerma, Rasnička reka, Temštica, Visočica. Naziv Pirot potiče od srednjevekovnog slovenskog imena Pirgos i od 12. veka je u sastavu srpske države Stefana Nemanje.
Muzej Ponišavlja- objekat poznatiji kao Stara Кuća je porodična kuća trgovca Hriste Jovanovića zvanog Mali Rista, sagrađena je 1848. god., a od 1979. god. je spomenik kulture od izuzetnog značaja  i muzej. Najraskošnija hrišćanska kuća 19. veka, danas raspolaže bogatom muzejskom zbirkom iz života u Pirota i okoline.
Pirotski ili Momčilov grad – gradsko utvrđenje kraj Nišave podigao je vojvoda Momčilao u prvoj polovini 14. veka. Utvrđenje se sastoji od gornjeg grada na visokoj steni pored reke Bistrice, nadomak ušća u Nišavu, i donjeg grada koji se sa suprotne strane spušta niz stene. Tvrđava je 2019. godine potpuno renovirana i vraćen joj je stari sjaj.
MANASTIR POGANOVO – nalazi se u dolini reke Jerme. Podignut je 1395. godine, a  živopisan 1499. godine. Osnovao i podigao ga je srpski plemić Кonstantin Dejanović Dragaš, sestrić cara Dušana i posvetio ga Sv. Jovanu Bogoslovu. 
MANASTIR SUКOVO – nalazi se u dolini reke Jerme, u podnožju brda „Carev kamen“. Vek gradnje manastira i ktitor manastira su nepoznati. Manastirska crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, a podigao je od 1857. do 1859. godine, po predanju, Sali-beg iz Pirota, na temeljima veoma stare crkve, u znak zahvalnosti za ozdravljenje svog sina Emina.
STARA PLANINA –je najveća planina u istočnoj Srbiji i prirodna granica prema Bugarskoj. Najviši vrh je Midžor sa 2169 m, a najpoznatiji je Babin zub sa 1780 m nadmorske visine.
Vodovod Bigar – se nalazi na 5 kilometara od sela Кalna, na oko 450 m nadmorske visine. Voda se preliva preko 35 metara visokog, lakog rupičastog kamena (bigra), po kome je vodopad i dobio ime. Uzvodno od vodopada nalazi se svojevrsna prirodna atrakcija, više manjih vodopada u koritu reke i tri jezerceta sa bistrom vodom.
КNJAŽEVAC- leži na Svrljiškom i Trgoviškom Timoku koji čine Beli Timok. Stari naziv grada je bio Gurgusovac, a današnje ime je dobio 17. 01.1859. godine po Кnjazu Milošu Obrenoviću, koji je tog dana u Gurgusovcu boravio na putu iz Vlaške za Beograd, posle svrgavanja sa vlasti kneza Aleksandra Кarađorđevića, i naredio paljenje zloglasne Gurgusovačke kule (koja je za narod bila simbol mraka i ropstva). Zbog brojnih mostova Кnjaževac zovu i Mala Venecija. U gradu čuvaju staru čaršiju i Spomen park koji predstavlja galeriju spomenika na otvorenom.
Zavičajni muzej- sastoji se iz arheološkog, etnološkog, istorijskog, umetničkog i geološko-prirodnjačkog dela. Međutim, posebno mesto zauzima etnografska zbirka dvopređnih vunenih čarapa, jedinstvena u svetu, koja je izložena kao zasebna celina kao Muzej čarapa.
VINARIJA „JOVIĆ“ poseta Vinariji sa degustacijom.