Program

AKTIVNOSTI “IZLETNIKA” U 2019. GODINI

 

 

 

APRIL

DOLINA VEKOVA

RAŠKA OBLAST ILI RAŠKA – je geografska oblast u jugozapadnoj Srbiji koja je ime dobila po istoimenoj reci. Na prostoru Raške oblasti se začela srpska državna ideja i nastala je prva srpska država. U Rasu, koji se nalazi u Raškoj stolovao je veliki župan Stefan Nemanja, gde mu se rodio najmlađi sin Rastko (Sv. Sava). Na teritoriji prve srpske države su brojni manastiri.
Manastir Studenica – posvećen vavedenju presvete Bogorodice. Manastir je podigao veliki župan Stefan Nemanja 1197. godine, uoči svog odricanja od prestola, kada se zamonašio i dobio monaško ime Simeon.
Manastir Gradac – potiče iz 13. veka i posvećen je blagovestima presvete Bogorodice. Manastir je zadužbina Jelene Anžujske, žene Kralja Uroša I, koja je i sahranjena u svojoj zadužbini.
Manastir Nova Pavlica – posvećen je vavedenju presvete Bogorodice. Sagrađen je u periodu od 1381. do 1386. godine. Manastir je zadužbina braće Musića, sestrića Kneza Lazara.
Manastir Đurđevi stupovi – posvećen je Sv. velikomučeniku Georgiju. Nalazi se iznad reke Raške i Deževe. Potiče iz 12. veka i zadužbina je velikog župana Stefana Nemanje. Kralj Dragutin je značajno obnovio manastir.
Crkva Sv. Petra u Novom Pazaru posvećena Sv. apostolima Petru i Pavlu. Nalazi seiznad desne obale reke Deževe. Predstavlja najočuvaniji spomenik srpskog srednjevekovnog graditeljstva. Nema pouzdanih podataka o ktitoru.
Manastir Sopoćani – posvećen je Sv. Trojci. Nalazi se pored izvora reke Raška. Potiče iz 13. veka i zadužbina je Kralja Uroša I, sina Stefana prvovenčanog, a unuka Stefana Nemanje. U naosu crkve, koja je jedina sačuvana od većeg manastirskog kompleksa, nalaze se neke od najznačajnijih fresaka tog vremena u Evropi. Manastir je, zajedno sa Đurđevim stupovima, Petrovom crkvom i starim Rasom, kao jedinstvenu celinu, UNESKO 1979. uvrstio u Listu svetske kulturne baštine.
Crna reka – nalazi se na tromeđi Kosovske Mitrovice, Rožaja i Novog Pazara. Po jednom predanju mansatir je osnovan u 13. a po drugom u 14. veku posle Kosovske bitke. Posvećen je Sv. Arhanđelima.

 

 

NEPOZNATO

 

DVORCI VOJVODINE

VLAJKOVAC –predstavlja spomenik kulture od velikog značaja koji je sada pred urušavanjem. Izgradio ga je 1859. godine grof Đerđ Močonji na svom imanju. Udajom, 1888. godine, grofica Georgina Močonji imanje i dvorac donosi u miraz poznatoj austrougarskoj plemićkoj porodici Bisingen-Nipenburga, koja ga je držala u posedu do Drugog svetskog rata. Dvorac je izgrađen u klasicističkom duhu, kao simetrična građevina većih dimenzija.
Nekada ograđeni kompleks, u koji se sa puta ulazilo kroz kapije od kovanog gvožđa, sadrži: birošku kuću, porodičnu grobnicu i kapelu porodice Bisingen na drugoj strani kanala Dunav–Tisa–Dunav, projektovani park (zaštićen kao spomenik prirode 1973. godine), veštačko jezero sa fontanom i skulpturom u sredini, potok i mostiće.
HAJDUČICA – sagradio ga je vlastelin Ištvan Damaskin de Nemeti 1829. god. 1901. god. preuredio ga je u klasicističkom stilu Lazar Dunđerski koji je postao novi vlasnik. Sledeći vlasnik postaje beogradski industrijalac Vlada Ilić, zet Lazareve ćerke Olge. On je najzaslužniji za predivan park oko dvorca jer je sa svojih putovanja donosio veliki broj neobičnog bilja i drveća.
KAPETANOVO – nalazi se na putu između Plandišta i Zrenjanina. Dvorac u gotskom stilu, sagradio je velikoposednik Bela Botka 1904. god. Zbog velikih finansijskih problema dvorac je prodao Nemcu Maiju, čija se ćerka udaje za Milana Kapetanova po kome zamak nosi ime Kapetanovo.
KONAK – podigao ga je 1827. godine grof Ladislav Danijel da bi u njemu provodio zime. Dvorac je impozantne veličine 52 sa 25 m, sa centralnim grejanjem, strujom iz agregata i vinskim podrumom sa stalnom temperaturom duž cele zgrade. Krov je pokriven izuzetno lepim lakiranim crepom od pečene keramike iz fabrike u Žombalju u Rumuniji. Kasnije je dvorac kupio beogradski fabrikant Vlada Ilić.
JAGODIĆ- nalazi se u Starom Lecu, opština Plandište. Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Podignut je 1835. god. za plemićku porodicu Jagodić, značajnu za kulturnu istoriju srpskog naroda u Vojvodini, jer su bili istaknuti članovi Matice srpske. Dvorac je akademski skladna građevina pravougaone osnove sa klasicističkim dekorisanim elementima. Manji dvorac u blizini služio kao gostinska kuća. Na imanju su bila dva uređena, projektovana parka: ispred dvorca -francuski vrt sa rundelama oivičenim šimširom i ružičnjakom, a iza dvorca-pejzažni engleski park koji prelazi u šumu koprivića u dubini imanja, koja je zakonom zaštićena kao prirodna retkost..
VELIKI GAJ -najstarije naselje u opštini Plandište koje je postojalo u kontinuitetu od srednjeg veka (prvi put se spominje 1355. g. kao Gaj) do danas. Vlasnik srednjovekovnog Gaja bio je Petar Bok, sin Betlena Boka, kastelana Golubačkog grada. U 18. v. vlasnik Velikog Gaja postao je temišvarski spahija Josif Malenica, koji je 1781. godine tu sagradio kaštel, koji je srušen nakon Drugog svetskog rata. Na mestu kaštela je danas Dom kulture.
Na mestu gde je bila je najpre stara crkva (Sv. Arhanđela Mihaila),1854 g. zahvaljujući spahijinoj pomoći, sazidana sadašnja pravoslavna crkva, kojoj je po imenu njegovog umrlog sina, određen svetac Petrovdan (crkvena slava). U ovoj crkvi je i grobnica spahija Malenica, u kojoj su svi oni sahranjeni. 1965. god. pod zaštitu je stavljeno 13 ikona sa Carskim dverima koja pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se i sama tretira kao posebna arhitektonska vrednost.
Prirodni spomenik kulture je veliki park smešten u centru naselja, nedaleko od crkve na površini blizu 5 hektara. Podignut je krajem 18. veka oko Kaštela spahije Josifa Malenice. Krajem 19. veka park je otkupio baron Ernest Danijel.

PROVEDIMO VASKRS ZAJEDNO

MAJ

JUŽNA SRBIJA
LESKOVAC, PIROT, STARA PLANINA (fotosafari), DIMITROVGRAD, BELA PALANKA

 

 

 

PROSLAVA POVODOM 45 GODINA „IZLETNIKA“

Ove godine obeležićemo 45 godina od osnivanja „Izletnika“. Za sve ove godine druženja i putovanja mnogo lepog smo doživeli, međusobno podelili i sačuvali u svojim srcima. Zato pozivamo sve bivše i sadašnje članove da podelimo sećanja i da nam se pridruže u proslavi značajnog jubileja koji ćemo obeležiti uz bogat umetnički program i prigodni koktel 11. maja 2019. godine u CENTRU ZA KULTURU „VLADA DIVLjAN“
(ranije Dom kulture „Braća Stamenković“) u Ul. Mitropolita Petra 8 (kod Hale „Pionir“).
Pozivnice za svečanost mogu da se preuzmu u prostorijama „Izletnika“ počev od 15. aprila 2019. godine.

 

 

SV. NIKOLA LETNjI
Krsna slava IZLETNIKA – sečenje slavskog kolača u 11.30 sati, u Vaznesenjskoj crkvi.
Posle slavskog obreda predviđeno je posluženje u crkvenoj porti.

TREBINjE, HERCEG-NOVI, RISAN, PERAST, KOTOR, BUDVA, PETROVAC NA MORU, BAR, RIJEKA CRNOJEVIĆA, CETINjE, SKADARSKO JEZERO, ALBANIJA (Leže, Kruja, Skadar)
U zavisnosti od mogućnosti da se ukrcamo u trajekt posetićemo i Bari u Italiji.