Provedimo Vaskrs zajedno- Paraćin

Tradicionalni uskršnji ponedeljak ovog puta ćemo provesti u Paraćinu i njegovoj okolini. Vodi Keti, vozi Vlada.

Stižemo u manastir Pokajnica. Crkvu-brvnaru, kojoj je narod kasnije nadenuo simboličan naziv Pokajnica, podigao je kod Velike Plane u prvoj polovini 19.veka Vujica Vulićević, želeći da spere krivicu sa svoje duše, jer je učestovao u ubistvu svog kuma Karađorđa. Novac koji je našao u Karađorđevim bisagama, Vujica je dao za zidanje crkve. 

U Paraćinu prvo navraćamo kod Tanje Šaban, umetnice na staklu. Svako je poneo neki lepi stakleni predmet.

U krugu paraćinske fabrike stakla nalazi se Udruženje građana „Štit“, u kojem vredne ruke žena prave majstorije od pustovane vune i svile.

U centru Paraćina nalazi se neobični hotel „Petrus“, oblika vrha klipa kukuruza.

Zatim idemo do crkve Sv.Trojice, izgrađene 1898, u srpskom vizantijskom stilu, sa elementima romanike, a uređene u baroknom stilu. Auteničan je barokni ikonostas.

Šetamo Paraćinom.

Prolazimo  pored Fontane slobode, do zavičajnog muzeja koji je smešten u kući Ružića koji je kuću  poklonio gradu. Kuća je neko vreme bila i bolnica u kojoj je lečen i grof Rajevski, inspiracija za lik Vronskog u „Ani Karenjini“. Nažalost, ne uspevamo da uđemo. Tako nećemo videti ni predmete iz Slatine. U blizini Paraćina nalazi se važno arheološko nalazište iz neolita, Slatina.

U centru je spomenik palim Paraćincima u ratovima 1912-1918, u liku srpskog vojnika u jurišu.

Ima nešto što se originalno vezuje za Paraćin, Vasina torta. „Kažu da je Vasina torta autentična srpska torta čiji recept datira iz davne 1908. godine. Nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je suprugu odveo bečkim lekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruiga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje, tortu u kojoj su kombinovani orasi, narandža i čokolada. Treba imati na umu da su narandže davne 1908. godine bile pravo malo bogatstvo zbog čega je ova torta bila dragocenost.”

Nastavljamo busem starim putem u etno selo „Stolovo”. Kompleks je lepo uređen. Ručamo bogato.

 

Na povratku nas prati pljusak.

 

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA: Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a