Rakovica, Avala

Todorova subota, U 9h sa Slavije vozi Vlada, vodi Keti.


Svraćamo u spomen park Jajinci. Strelište u Jajincima je bilo najveće mesto egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u drugom svetskom ratu. Na ovom stratištu je, prema zvaničnim, iako najverovatnije nepreciznim podacima, u periodu od jeseni 1941. do jeseni 1943. godine ubijeno i sahranjeno 80.000 muškaraca, žena i dece. Glavne žrtve masovnih pogubljena su bili Srbi antifašisti, Jevreji i Romi. U Jajincima su redovno dovođeni i streljani logoraši iz Banjičkog logora. Minut ćutanja.


Selo Rakovica (nazvana po potoku s mnogo rakova), muzej opančarstva. Pijemo pečenu kafu. Prvi muzej ovog tipa na teritoriji prestonice na edukativan i zanimljiv način promoviše proizvodnju opanaka, ali i druge stare zanate poput pripreme kafe na tradicionalan način ili kako da pravimo ajvar ili slatko. Zbirka sadrži 70 pari opanaka iz raznih krajeva Srbije, od kojih su neki stari i 150 godina.


Manastir Rakovica, gde su u porti sahranjeni patrijarsi Dimitrije i Pavle.


Idemo na Avalu, gde je bio stari grad Žrnov, koji je kralj Aleksandar dao srušiti da se napravi spomenik neznanom junaku.


Ručamo u hotelu „Avala”


Idemo na Avalski toranj, srušen u bombardovanju 1999, pa ponovo izgrađen 2007-2009. U dva lifta se penjemo i pravimo krug po vidikovcu.


Vide se Beli potok i Konjarnik.


i spomenik neznanom junaku i hotel “Avala” na drugoj strani


Kafu pijemo ispod Avale u hotelu Sučević, sa vinarijom i proizvodnjom suvih mesa


Jedva čekamo sledeći izlet!

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a