Resavskoj pećini u pohode

Rešili smo da vreli junski dan provedemo u veoma lepom delu Srbije. Prvo smo posetili manastir Manasiju, koji se nekad zvao Resava i bio centar “resavske  škole”. Monumentalno deluje sa svojih 11 kula, sa oštećenim ali još jako lepim freskama koje su nekad zlatom sijale.


Oduševili smo se Parkom minijatura Despotovac, koji je osmislio i napravio Milenko Ilić, pa na praktičan način pokazao kako izgleda kad neko ima toliko smisla za lepo, mnogo upornosti i čelične nerve.


Zove nas Resavska pećina, biser istočne Srbije, slučajno otkrivena 1962, a za javnost otvorena 1972. Temperatura je tokom cele godine 7 do 9 stepeni, pa nakon spoljnih 30 treba obući nešto toplo.  U takozvanoj Koncertnoj dvorani divimo se delima prirode, stubu u obliku orgulja, kipu majke s detetom i drugim neverovatnim oblicima.


Odmorićemo se u selu Strmosten u podnožju planine Beljanice, na samoj reci se okrepiti, pa nastaviti šetnjom do vodopada Lisine, koji će svakome izazvati uzdah oduševljenja!IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Slavica Berić

Novinar –  član predsedništva IZLETNIK-a

(priča i snima Anka)