Ruma, Rivica i osmomartovska veselica

Tradicionalno Osmi mart proslavimo nekog dana oko njega.  Vodi Keti, vozi Vlada. Hladan je i snežan dan.

Stižemo u Rumu, srce Srema, lep i uređen grad, koji pripada „vinskom Sremu“. Naziv mesta Ruma potiče iz 1634.

 

Poseta  pravoslavnoj crkvi Silaska Sv. Duha na apostole iz 1840. čiji su ktitori bile porodice Grka i Cincara. Obimnu obnovu hrama poslednji put je izvršio poznati arhitekta sa kraja 19. i početka 20. veka Herman Bole davne 1903. do 1905. godine, kada je u hramu postavljen vredan spomenik kulture – ikonostas koji je svojom rukom oslikao Uroš Predić. Crkva se sada restaurira. 

 

 

 

 

 

 

 

Mali odmor, pa ćemo dalje…

Putujemo putem Ruma-Irig koji je nekad bio granica austrougarske monarhije i turske imperije. Tu je podignuit spomenik kugi „Kipovi“ u dva dela, s obe strane puta. “Da bi se sprečilo dalje širenje bolesti austrijske vlasti su zabranile napuštanje zaraženih oblasti, oko njih su bili iskopani šanci i postavljane straže (sanitarni kordon). Nakon prestanka epidemije u znak zahvalnosti Bogu što ih je poštedeo strašne pošasti, građani Rume su 1797. godine na mestu gde je organizovana straža, na putu Ruma – Irig, podigli spomenik. Obeležje se sastoji iz dva dela, manjeg i većeg, koji su postavljeni na stranama puta. Veći deo je bogato dekorisan, na vrhu je postavljeno Raspeće, a ispod njega figure za koje se smatra da predstavljaju Svetog Roka i Sebastijana, koji se u rimokatoličkoj crkvi poštuju kao zaštitnici zdravlja.

“Rivica:  Prisustvovali smo manifestaciji „Dani vina i hrane“ za koju organizatori kažu da je prilika da se uz čašu vina i parče „leba i masti“ vrati davno izgubljeno dostojanstvo proizvođača sa sela i potrošača iz grada.

 

 

 

 

 

Osmomartovska veselica – tradicionalno druženje povodom 8. marta upriličeno je u restoranu „Kristal“ u Pećincima uz odlične tamburaše, muzički sastav „Akord”.

 

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a