SUBOTICA-KELEBIJA-PALIĆ

Tradicionalno Izletnik provodi drugi dan Vaskrsa na lepom izletu, svaki put na drugom mestu.

PALIĆ- jezero i banjsko mesto iz 1845.g. na kome se nalazi jezero eolskog porekla bogato termalnim izvorima sa slankastom vodom. Palić se razvio u banju i odmaralište u parku engleskog stila, sa vilama u stilu secesije.

Videli smo ženski štrand.  

SUBOTICA– danas miran ravničarski grad, nekada je bio na raskrsnici Evrope i Azije. Prvi put se pominje 1391. godine kao Zabatka, slobodno trgovište pod zaštitom samog Kralja Ugarske, a u svojoj istoriji je menjao naziv dvesta puta. Današnji naziv nosi od 1653. godine po Suboti Vrliću, vojvodi cara Jovana Nenada.

Sinagoga – sagrađena je 1902. god. u stilu secesije. Nedavno je obnovljena kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Među prvim smo grupama koje je posećuju. Kombinacija pastelnih boja i toplo svetlo kroz vitraže stvaraju prijatnu atmosferu.

Gradska kuća, jedan od simbola grada, podignuta u čast Marije Terezije za samo dve godine (1908-1910), a još dve godine je trajalo uređivanje enterijera. Podignuta je po nacrtima budimpeštanskih arhitekata koji su svoje planove izradili u stilu mađarske secesije. U svečanoj Sali je šest zastava: srpska, mađarska, hrvatska, bunjevačka, vojvođanska i grada Subotice.

 

 

Srpska pravoslavna crkva- posvećena Vaznesenju Gospodnjem sagrađena je 1723-1726. god. Ikonostas iz 1766. god. poklonjen je manjoj crkvi posvećenoj Svetom Dimitriju, u Aleksandrovu. Današnji izgled crkva je dobila 1910. god. Ikonostas u današnjoj crkvi izradio je Johanes Lukeš pod nadzorom Paje Jovanovića.

Šetnja gradom koji obiluje prelepom arhitekturom kao što su zgrada pozorišta iz 1854. godine, zelena i plava fontana, palate Ferenca Rajhla, Stanka Manojlovića, Vojnić, Šimegi, Leović itd. Najlepše zgrade izgrađene su u stilu mađarske secesije, koja koristi floralne motive i mnogo motiv srca. 

KELEBIJA – pogranično selo na severu Vojvodine i ujedno najsevernije naselje u Srbiji. Naselje je poznato po ergeli  u kojoj se uzgajaju lipicaneri. To je impresivni kompleks koji se prostire na 20 hektara uređenog prostora, sa nekoliko objekata u panonskom stilu, među cvetnim lejama, zelenilom i dugim drvoredima.

U ergeli se nalazi bogata zbirka čeza, fijakera, saonica.  Posebno uživanje je jahanje lipicanera i vožnja fijakerima do Majura gde je vaskršnji ručak.

Vila Majur je prelepi objekat u kojem bi valjalo i više vremena provesti. Proveli smo jedno divno popodne u lepom raspoloženju.

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA Radmila Katalina – Keti, Predsednik IZLETNIK-a