Temišvar, “mali Beč”

Krenuli smo, vodi Keti, vozi Mirko. Kišno nebo ne obećava najbolje raspoloženje, ali veseli autobus će umeti da ga stvori. Putujemo kroz Banat, prolazimo Vršac.

Vršac

Evo nas na rumunskoj granici. Zadržavanje je duže nego što smo očekivali.

U Temišvaru ćemo prvo svratiti u Savez Srba u Rumuniji. U Rumuniji ima 16000 Srba, dobro organizovanih, a u Temišvaru oko 7000.

Sledi panoramsko razgledanje Temišvara,  koji zovu „Mali Beč“,  zbog lepih zgrada u stilu secesije sagrađenih početkom 20.veka. Prvo smo primetili Srpsku gimnaziju.

Srpska gimnazija

Idemo pešice u katoličku katedralu Milenijum, najveću katoličku crkvu u Temišvaru. Zatvorena, sutra je katolički Uskrs, pa ne možemo ući.

Katedrala Milenijum

Palata pravde, žuta zgrada sa 365 soba, bila je administrativni centar Banata neko vreme.

Palata pravde

Trg ujedinjenja (Piata Inirii) sagrađen  u 18. veku, najlepši u Temišvaru. Na njemu je barokna palata, koja je sada muzej. U centru trga je statua Sv. Jovana Nepomuka. Na podnoj ploči je mapa Temišvara.

Mapa Temišvara

Ulazimo na istom trgu u Vladičanski dvor, u kojem je prelep Njegošev portret,  rad nepoznatog autora,  kao i dveri i krst, rad Nedeljka Popovića.

Vladičanski dvor

Portret Njegoša

Saborna crkva SPC, srpska pravoslavna crkva, sagrađena 1748.g, vredan ikonostas je delo Konstantina Danila.  U toku je bogosluženje.

Ikonostas Saborne crkve

Izlazimo na Trg pobede (Piata Victoriei). Na njemu je Nacionalni teatar, sagrađen 1872.g, jedini u Evropi u kojem se predstave održavaju na tri jezika (rumunski, nemački i mađarski).

Trb pobede

Nacionalni teatar

Na trgu je i simbol Temišvara,  katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske pravoslavne crkve, sagrađen 1846, rumunska katedrala sa zelenim krovovima. Umorili smo se, ali smo zadovoljni obilaskom. Sutra ćemo nastaviti putovanje.

Rumunska katedrala


IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a

(priča i slika prim.dr Anka Stanojčić)