Veselica

Završni izlet sezone, Veselica, vodi Keti. Vladi se bus pokvario, prvi put Nikola vozi spratni autobus.


Novi Sad– nalazi se u Panonskoj niziji sa izvanrednim geografskim položajem. U 13.veku bio je naselje trgovaca, zanatlija, ribara, lađara i vojničkih porodica.  Razvijao se u vreme izgradnje petrovaradinske tvrđave 1694 godine. Danas je  privredno i kulturno središte Vojvodine.


Pauza u Dunavskoj ulici, za kafu i obilazak jako lepog Dunavskog parka.

Gradski muzej– izloženi su predmeti od praistorije do danas. Muzej poseduje i zbirku stilskog nameštaja, ikona, građanskih portreta i strarih instrumenata.Keti i vojvođanske nošnje


Obeležava se 300 godina od doseljavanja Slovaka u Vojvodinu. Gostuje i original prva slika Paje Jovanovića Seoba Srba, inače se čuva  u Pančevačkom muzeju. Žena s detetom u prvom planu je personifikacija Srbije. Original je odgovarao stvarnosti, ali nije bila politički pogodna, pa je Paja naslikao i drugu verziju.


Nastavljamo u Kulpin. Poseta dvorcu Dunđerski u kojem se danas nalazi Muzej poljoprivrede.  Vidimo prvi srpski traktor. U ovom dvorcu se danas nalazi i izložba stilskog nameštaja koja je premeštena iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu.


Čelarevo– dvorac Dunđerski u klasicističkom stilu, u kome se nekada nalazio stilski nameštaj na parketu koji je jedan od najlepših u Vojvodini.  Otkupio ga je 1882. Lazar Dunđerski, koji je posedovao 75 % zemlje u Vojvodini!


Pivara Čelarevo,  koju je osnovao 1892.godine veleposednik Lazar Dunđerski na imanju svoje porodice. Danas je u većinskom vlasništvu nemačke kompanije Carslberg.


Veselica– obeležavamo završetak uspešne godine druženja, saznanja, otkrića, negovanja trajnih vrednosti kulturnog, istorijskog, etnološkog nasleđa, uz pesmu, igru i dobar zalogaj u restoranu „Žal za mladost“ na Futoškom putu.Dva para slave po 50 godina braka, Savovići i  Pantići.


Veselo se vraćamo nazad, pevajući.

(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a